Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Правила відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для студентів та аспірантів

“Дуже часто отримуємо запити про тлумачення і роз’яснення законодавства щодо мобілізації студентів. З 2024 року умови отримання відстрочки від мобілізації для осіб, які навчаються зазнали змін. Для військовозобов'язаних важливо знати, як правильно оформити відстрочку та які категорії студентів мають на неї право.” - зазначив керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень.

Згідно з пунктом 3 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації в особливий період не підлягають особи, які здобувають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу та вищу освіту за денною або дуальною формою навчання, якщо вони отримують вищий рівень освіти порівняно з раніше здобутим рівнем, у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а саме:

  • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; 
  • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; 
  • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; 
  • фахова передвища освіта;
  • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
  • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
  • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
  • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

Також це стосується докторантів та осіб, котрі зараховані на навчання до інтернатури.

Асистенти-стажисти, аспіранти, інтерни і докторанти, які проходять навчання на денній та дуальній формі, також мають право на відстрочку. Відстрочка надається науковим та науково-педагогічним працівникам закладів вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь. Педагоги коледжів, вишів і шкіл, що працюють на основному місці не менше ніж на 0,75 ставки, також підлягають відстрочці.

Для отримання права на відстрочку, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий, у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані до інтернатури, надають до районного (міського) ТЦК СП довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та нотаріально засвідчені копії документів, що підтверджують зарахування до інтернатури згідно з додатком 5, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560.

Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

“Враховуючи вищенаведене, друга або третя вища освіта більше не дає права на відстрочку. Наприклад, якщо військовозобов’язаний здобуває освітній ступінь магістра, але вже має диплом магістра, то він підлягає мобілізації. Це також стосується осіб, які здобувають другу або третю аспірантуру. Право на відстрочку не залежить від віку студента, а лише від послідовності здобуття освіти.”- акцентував Тарас Грень.

Важливо зазначити, що студенти, які перебувають в академічній відпустці, можуть бути мобілізовані під час особливого періоду, якщо не мають інших підстав для відстрочки від призову. Відстрочка не діє на таких студентів, оскільки вони тимчасово не навчаються.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ