Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент на Житомирщині: Конкретні результати децентралізації – це наша відповідь критикам

Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини
Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини
Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини
Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини
Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини
Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини
1/3
Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини запевнив, що продовжить програму децентралізації, яку ініціював у 2014 році. Про це інформує прес-служба Президента України.

Глава держави подякував громадянам за підтримку децентралізації, яка передбачає передачу прав, повноважень, грошей і відповідальності територіальним громадам. ʺВлада, повноваження, гроші і відповідальність. Бо відповідальність без ресурсів – це обман. Тому разом з відповідальністю ми передали на місця фінансовий ресурс. Це чесно і справедливо. Тепер у зведеному бюджеті держави частка державного бюджету – 49%. Це вперше за всі часи існування України. На все – на зовнішню політику, на армію, на будь-які інші витрати 49%. І 51%, враховуючи субсидії і субвенції, місцевим бюджетамʺ, - зауважив Глава держави.

ʺЩо це означає для громад? Ми раз і назавжди відмовилися від позиції, коли тільки в Києві знають, що потрібно територіальній громаді. Ми не диктуємо, скільки і на який проект коштів має витрачати громада. Ще недавно, хочу нагадати кожному з вас, було саме так. І посланці з торбами не виходили з київських кабінетів на Печерську. А сьогодні те, що заробили – те ваше, з центрального бюджету передають рішучі кошти на вашу підтримкуʺ, - додав він. За його словами, в 2013 році кошти державного фонду, які спрямовувалися на підтримку місцевих бюджетів складали 500 млн грн., а в 2018 році –33,5 млрд. ʺВ 67 разів збільшена державна підтримка громадʺ, - зауважив він.

Президент зазначив, що під час регіональних поїздок бачить, що громади зараз здатні самі приймати рішення, вирішувати гарячі питання і нести за них відповідальність. ʺГромади нарешті бачать ту перспективу, яка є, створюють стратегії розвитку. І ці стратегічні питання і напрямки беруться не зі стелі, вони формуються у жвавому обговоренні громади, в діалозі, де кожен громадян і член громади має свій голос. Я це підтримую. Моя порада – не бійтеся ставити перед собою великі цілі. Так як це роблю я. Добивайтеся неможливого, щоб отримати бажанеʺ, - зауважив Петро Порошенко. Він наголосив, що мета децентралізації – наблизити владу і громадянина.

Президент зауважив, що на Житомирщині чи не першими зрозуміли ідею децентралізації і взялися реалізовувати. Петро Порошенко подякував присутнім людям, які кардинально змінюють Житомирщину: ʺВи змінюєте не лише свою громаду, не лише Житомирщину. Ви, разом зі мною, змінюєте всю Українуʺ. Президент відзначив, що зміни мають стати неворітними і застеріг від загрози зупинення децентралізації.

ʺЧому децентралізація так важлива і чому про неї я кажу зараз? Куди ми хочемо прийти завдяки децентралізації? Якщо коротко і щоб було зрозуміло кожному, децентралізація – це країна без периферії. Не має периферії, так як і в будь-якій європейській країні, і доля кожного села, селища, містечка, міста обласного підпорядкування аж ніяк не менш важлива, ніж доля Києва, Львова, Харова, Одеси чи Дніпра. Це країна вільних, заможних і щасливих людей, де б вони не жилиʺ, - впевнений Глава держави.

Президент зауважив, що нині, коли є позитиві результати, то здається, що все просто. ʺАле 25 років в незалежній Україні такого нічого не було. Що, до нас уряди не знали проблеми, їм вони були не відомі? Знали. Чому ж нічого не робили, чому зберігали старий, ще від часів радянського держплану порядок? … В них була інша мета, щоб саме вони розподіляли ці гроші. Гроші розподіляли, а відповідальність не неслиʺ, - наголосив Глава держави.

ʺНе думайте, що це сподобалося тим, хто сидів на потоках. Коли наша команда тільки починала процес децентралізації, ми взяли на себе весь шквал критики… Сьогодні у нас вже є конкретні результати. І ці результати і є наша відповідь критикам, як нічого іншого не можуть зробити як ходити по олігархічним каналам і поливати нас брудом. А найголовніше – це наша відповідь на сподівання людейʺ, - додав Петро Порошенко.

Президент зауважив, що спочатку були проблеми з децентралізацією, однак громади з допомогою Президента і Уряду долали їх. ʺПам'ятаю перші кроки, коли дуже важко було знайти першопроходців, казали: а навіщо мені це потрібно. Зараз вже ці питання не задаютьʺ, - зазначив Глава держави. Він зауважив, що з'явилися перші приклади, коли громади побачили, що центр виконує свої зобов’язання і що на рахунках у територіальних громад з'являється більше грошей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ