Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Конкурс проєктів від “Київського діалогу”: як маленькі ініціативи змінюють життя у громадах Львівщини

Українсько-німецька програма підтримки локальних ініціатив “Київський діалог” працює над створенням мережі змінотворців для демократичних перетворень в Україні.

З 2022-го року ініціатива  фокусується на допомозі в інтеграції та соціалізації внутрішньопереміщених осіб.

Також програма підтримки організовує конкурс малих грантів, що спрямований на розвиток та підсилення ініціатив на місцях. Далі — детально розповідаємо про цей конкурс на Львівщині, команди-переможці та результати конкурсу для громад області. 

Конкурс проєктів від “Київського діалогу”: що це та для кого

“Київський діалог” вже кілька років працює над підтримкою молодіжних ініціатив та інтеграцією внутрішньопереміщених осіб у малих містах Львівщини. Своєю діяльністю організація прагне включити ці міста у загальний процес розбудови молодіжної політики й підтримати молодь Львівської області.

Так, цьогоріч “Київський діалог” провів навчальну програму та конкурс з організації локальних проєктів для кількох громад Львівщини. Навчальна програма мала на меті навчити молодь складати проєктні заявки, залучати фінансування та інші ресурси, знаходити ідеї для позитивних змін у громадах та втілювати їх у життя. 

Після завершення програми “Київський діалог” оголосив конкурс проєктів, який давав можливість громадам отримати грант на втілення їхньої ініціативи. До участі у конкурсі подали шість заявок, з яких організатори обрали трьох переможців. 

Проєкти-переможці конкурсу: що вдалося втілити 

Переможцями проєкту від “Київського діалогу” стали команди  з Борислава, Великих Мостів та села Уличне Трускавецької громади. У цих населених пунктах створили: 

  • Шкільний простір у Великих Мостах 

Завдяки підтримці “Київського діалогу” у Великомостівському ліцеї вдалося створити простір, який використовують як відкриту бібліотеку та місце для проведення заходів. Користуватися цим простором можуть школярі та вчителі, а також родини учнів. Наразі у цьому просторі активно проводить час місцева молодь та вже відбулась презентація книжки.

Шкільний простір у Великих Мостах

“Такий куточок був давньою мрією наших старшокласників. Вони хотіли мати простір, де можна було б обмінюватись книжками. Завдяки проєкту ми змогли придбати книжкові шафи, пуфи, журнальні столики, тепле покриття на підлогу та навіть настільні ігри. Наразі цей куточок користується великою популярністю у дітей, там завжди людно. Ми задоволені цим проєктом та вважаємо його реалізацію успішною”, — розповідає координаторка проєкту у Великих Мостах Ірина. 

Крім того, Ірина додає, що шкільний простір виконує й інтеграційну функцію, адже до організації ініціативи долучилися не тільки місцеві мешканці, а й внутрішньопереміщені українці, що оселилися у громаді. Діти, котрі змушені були переїхати до Великих Мостів через війну, завдяки цьому простору краще адаптуються до нової школи та знаходять друзів серед однолітків. 

  • “Файнохаб” у Бориславі

Молодіжний центр “Файнохаб” відкрився у Бориславі на базі громадської організації. Хаб створили у приміщенні закинутого кінотеатру, який молодь почала переобладнувати для своїх потреб. “Київський діалог” же у рамках свого конкурсу підтримав центр у проведенні різноманітних заходів: від переглядів фільмів та їхнього обговорення, до настільних ігор і психологічних арттерапевтичний зустрічей. Ці заходи допомогли об'єднати молодь громади, батьків та дітей, а також долучити до життя спільноти переселенців, котрі мешкають у Бориславі. Загалом понад 220 людей відвідали заходи у “Файнохаб”. 

Молодіжний центр “Файнохаб”

“Проєкт вийшов для нас насиченим кількістю подій та людей, які долучилися. Було приємно чути відгуки учасників після заходів та розуміти, що наша робота корисна. Особливо вразила реакція після арттерапії. Це насправді не є надто приємний процес, бо доводиться повністю занурюватися в різні емоції. Але для психоемоційного здоров'я це дуже корисно. І учасники це відзначили. Важливо було бачити результати для людей”, —  ділиться координатор проєкту у Бориславі Микола. 

Він додає, що заходи, проведені у межах конкурсу, допомогли краще познайомитися мешканцям громади, знайти нових друзів, ознайомитися з діяльністю молодіжного центру. Проєкт став поштовхом до нетворкінгу та об'єднання у громаді. 

  • Відродження традиційного походу у загальноосвітній школі села Уличне

У школі села Уличне близько 20 років існувала традиція ходити у похід на гору Парашку. Цей було і своєрідним вишколом, і патріотичним вихованням, і допомагало учням та дорослим об'єднуватися. Завдяки конкурсу від “Київського діалогу” школа змогла придбати туристичне обладнання та відновити традицію — молодь Уличного вже здійснила свій перший похід у гори після дворічної перерви. 

Відродження традиційного походу у загальноосвітній школі села Уличне

“Для нас цей конкурс був першим досвідом, тому ми були приємно шоковані перемогою. Одразу відчули, що маємо підтримку. Ми не мали жодних проблем з реалізацією — був досвід, були охочі, — не було лише матеріального забезпечення. Тепер ми повністю укомплектовані й вже здійснили мандрівку. За два дні подолали 27 кілометрів пішки. Змучені, але щасливі повернулися додому” — зауважу координатор проєкту у селі Уличне Володимир. 

Результат проєкту для громад: що змінив конкурс від “Київського діалогу” 

Одним з головних результатів конкурсу проєктів від “Київського діалогу” є те, що громади отримали почасти свій перший досвід залучення грантової допомоги та реалізації конкурсних проєктів. 

“Тепер вони можуть масштабувати свій досвід — створювати нові проєкти, писати грантові заявки та реалізовувати ініціативи. Від нас вони отримали максимум навичок та знань, які так само будуть необхідні й при отриманні більших грантів”, — зауважує координаторка “Київського діалогу” на Львівщині Галина Балабанова. 

Крім цього, громади отримали навички взаємодії з різними стейкхолдерами, а також розуміння того, що для реалізації проєктів важливо відчувати контекст, у якому доводиться працювати. Йдеться про усвідомлення, що у громаді є різні потреби, і між ними важливо знайти щось спільне для успішної реалізації ініціативи. 

Разом з тим, не менш важливим для громад стало розуміння того, що зміни можливі. 

“Основним для мене стало розуміння молоді, що вони можуть сприяти змінам. У деяких наших учасників неначе перемикався тумблер і вони дивувалися, що дійсно таке можливо. Цей конкурс допоміг руйнуванню стереотипа про те, що зміни — це важко і майже неможливо”, — додає Галина Балабанова. 

Відтак конкурс проєктів від “Київського діалогу” дав відчути молоді Львівщини, що вона може впливати на зміни у громаді тут і зараз, і для цього не обов'язково чекати повноліття чи когось іншого, хто візьметься за справу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ