Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ПРООН та Норвегія об’єднують зусилля в Україні на підтримку участі жінок у місцевому самоврядуванні

Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН) підписала нову угоду про співпрацю з Міністерством закордонних справ Норвегії в рамках проєкту, спрямованого на розширення представництва жінок та їхньої участі у діяльності органів місцевого самоврядування територіальних громад в Україні в ході реформи децентралізації.
Фото: Олександр Ратушняк, ПРООН в Україні

У рамках проєкту, бюджет якого складає близько 100 000 дол. США, ПРООН і Норвегія співпрацюватимуть задля сприяння ширшій політичній участі жінок у діяльності органів місцевого самоврядування в Україні, а також задля посилення інституційної спроможності в ОТГ ухвалювати рішення, що враховують гендерно-чутливі аспекти.

«Рівна політична участь жінок та їхнє залучення у процес прийняття рішень на місцях є  критично важливими, адже це дозволить гарантувати, аби першочергові потреби і проблеми жінок було враховано при формуванні порядку денного органів місцевого самоврядування, а також сприятиме практичній реалізації Цілей сталого розвитку у місцевих громадах», – пояснила постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева після підписання угоди з виконувачем обов’язків голови місії Посольства Королівства Норвегії в Україні Фредріком Артуром. 

«Сприяння гендерній рівності та розширення можливостей жінок мають першочергове значення для мандату ПРООН та впровадження принципів розвитку, орієнтованих на реалізацію завдань, визначених у Порядку денному в сфері сталого розвитку до 2030 року», – зазначила пані Дафіна Ґерчева.

«Оскільки в Україні наближаються місцеві вибори, важливо інформувати громадськість про необхідність рівного представництва та гендерної рівності серед посадовців. Участь більшої кількості жінок у процесі прийняття рішень допоможе Україні виконати свої зобов'язання щодо забезпечення гендерної рівності та прав людини, а також сприятиме формуванню політики, яка б враховувала різні перспективи на шляху до досягнення Цілей сталого розвитку.

«Ця нова ініціатива ПРООН, яка впроваджуватиметься за підтримки уряду Норвегії, буде зосереджена на тому, щоб підтримати жінок, які увійдуть до місцевих рад, у виконанні їхніх нових функцій, у прийнятті обдуманих і цілеспрямованих рішень, що сприятимуть позитивним змінам у їхніх громадах».

Пан Фредрік Артур зазначив, що проєкт передбачає менторську підтримку для новообраних жінок, що увійдуть до місцевих рад.

«Залучення більшої кількості жінок до участі в місцевій політиці зробить місцеву владу не лише більш репрезентативною, а й більш чутливою до потреб усієї громади, дозволить ухвалювати кращі рішення, і зрештою покращити якість місцевого врядування», – зазначив пан Фредрік Артур.

Новообрані жінки, які увійдуть до місцевих рад (зокрема, з числа тих, хто представляє вразливі групи населення – жінок із сільської місцевості та жінок з інвалідністю), в ОТГ у Закарпатській, Миколаївській, Херсонській та Хмельницькій областях зможуть взяти участь у заходах, що допоможуть підвищити їхню ефективність у виконанні нової громадської ролі та впливати на прийняття рішень у своїй громаді.

Проєкт, який триватиме з серпня 2020 року до липня 2021 року, також має на меті підвищити поінформованість громадськості про необхідність повної, рівної, вільної та демократичної участі жінок на рівних умовах із чоловіками в політичному та громадському житті. Проєкт передбачає комунікаційну кампанію та запуск онлайн-курсу.

Ця нова ініціатива є частиною комплексної підтримки реформ у сфері демократичного врядування, що її надає ПРООН, та покликана розширити політичну участь жінок у країні.

ПРООН та Королівство Норвегія, що є одною з найбільших у світі країн-донорів ПРООН, планують надалі поглиблювати співпрацю і впроваджувати ініціативи, що відповідають мандату і стратегічному плану ПРООН, зокрема сприятимуть впровадженню Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року та Цілей сталого розвитку. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ