Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Prozorro реалізувало нову процедуру оборонних закупівель

Державне підприємство “Прозорро” реалізувало в електронній системі вимоги нового законодавства про оборонні закупівлі.
Prozorro

Ці зміни передбачені новим Законом “Про оборонні закупівлі”, що набув чинності 1 січня 2021 року

“Закон "Про оборонні закупівлі" – це вагомий крок у реформуванні оборонних закупівель, їхнє наближення до стандартів НАТО та ЄС. ДП “Прозорро” у дуже стислі терміни змогло реалізувати основні зміни в електронній системі, які стосуються впровадження процедури спрощених торгів”, — зауважила заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді.

Спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель багато в чому схожі на переговорну процедуру закупівлі для забезпечення потреб оборони, яка діяла раніше. Натомість відповідно до Закону “Про оборонні закупівлі”, нова процедура передбачає певні зміни. Так, при застосуванні спрощених торгів не передбачаються проведення переговорів, а також дещо змінилися підстави кваліфікації та дискваліфікації, причини відміни процедури тощо. 

На сьогодні Prozorro забезпечило для замовників базовий набір інструментів, необхідний для проведення цієї частини оборонних закупівель. У майбутньому процедура буде доповнюватись. Так, у лютому 2021 року в електронній системі буде реалізовано новий порядок оскарження. Але вже зараз замовники можуть проводити закупівельну діяльність, а постачальники подавати скарги. Крім того, буде запроваджено новий порядок застосування нецінових критеріїв, адже, відповідно до Закону, національний виробник в оборонних закупівлях може мати перевагу до 10% у порівнянні з імпортом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ