Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

ProZorro.Продажі реалізує активів на 1 млрд гривень щомісяця, – Олексій Соболев

Реформа державних продажів переходить на новий державний етап, повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Виконувач обов’язків директора ДП з продажу держмайна ProZorro.Продажі, проектний менеджер ProZorro Олексій Соболєв розповів в інтерв’ю UATV про запуск системи, плани, й основні аукціони.

Система ProZorro.Продажі розпочала роботу в пілотному режимі на початку листопада 2016 року.

Олексій Соболев каже, що проект почався із того, що Фонд гарантування вкладів, який управляє майном банків-банкрутів, прийшов у Transparency International і до Мінекономрозвитку з пропозицією зробити таку ж систему, як ProZorro для закупівель, і для продажу.

“Зібралася проектна команда, яку я очолив, і ми разом зробили цю систему. Відтоді продали більш ніж на 8 млрд грн – це більше, ніж країна отримала за 5 років приватизації. Все досить швидко, успішно, і ми продовжуємо нарощувати обороти”, – говорить в. о. директора ДП з продажу держмайна ProZorro.Продажі.

Спочатку система продавала активи банків-банкрутів, а також майно. “Потім прийшли держпідприємства і пропонували свої активи, міста теж підключилися, запропонувавши проводити аукціони не тільки з продажу, а й з оренди”, – розповідає Соболев.

Він наголосив, що зараз програму використовують як систему державних аукціонів.

Через систему ProZorro.Продажі можна продавати все що завгодно. “У переліку є й лазні, і занедбані майнові комплекси, цирки, та, моє улюблене, – київська коконосушарка, це було колись шовкопрядне господарство, тепер його вже немає”, – відзначає він.

Також через цю систему міста почали продавати права на проведення ярмарків, Львів виставив право розміщення реклами на міському транспорті, а Маріуполь – пам’ятники Леніну.

“Лідер реформи – місто Маріуполь. Це перше місто, яке підключилося до нас, і воно активно реалізує своє майно через платформу. Наприклад, у них виявився металобрухт у вигляді двох списаних пам’ятників Леніну, тож вони вирішили виставити на продаж”, – говорить Соболев.

Із системою вже працюють 24 міста, інші активно продовжують підключатися.

“Зараз ми продаємо приблизно на 1 млрд щомісяця. Тобто, це вже набагато більше, і продажі ростуть. У 2018 році ми плануємо продати на 10 млрд, але, можливо, буде й більше”, – розповів в. о. директора ДП із продажу держмайна ProZorro.Продажі.

Також у Вашингтоні ProZorro.Продажі отримала міжнародну нагороду – від C5 Accelerate і United States Institute of Peace в рамках конкурсу “The Shield in the Cloud Innovation Challenge” за кращий антикорупційний стартап. Нагороду отримують проекти, які “мають значний антикорупційний ефект і можуть стати прикладом для наслідування в інших країнах світу”.

UATV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ