Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Придбав авто «по дорученню» — потрапив до поліції: Як вберегтись від фальшивих реєстрацій

Вчора до сервісного центру МВС у с. Зимна Вода звернувся громадянин для перереєстрації автомобіля Renault Megane 2004 року випуску.
Фото - Сервісний центр МВС

Як повідомляють в МВС, автомобіль чоловік придбав «по дорученню» у Львівській області декілька місяців тому, проте тільки зараз звернувся до сервісного центру МВС. Під час перевірки документів адміністратор з’ясував, що свідоцтво про реєстрацію має ознаки підробки та належить іншому автомобілю, який було перереєстровано у Сумській області.

Унаслідок цього усі реєстраційні дії було припинено, а матеріали справи передано до поліції.

У МВС наголошують: аби придбання транспортного засобу не обернулось проблемами, не варто використовувати довіреність як варіант отримання авто у власність.

Що насправді означає «купівля по довіреності»?

Видача довіреності не означає передачу власності на автомобіль. Це лише надає право користуватися та розпоряджатися автомобілем (якщо це передбачено). До того, якщо повірений продає авто, то відповідно до закону він зобов’язаний передати власникові отримані від цього кошти. 

Як розповіли юристи, при «купівлі» авто по довіреності покупець може зіткнутись з цілою низкою ризиків.

"По-перше, при оформленні довіреності, право власності на авто залишається у продавця, якому нічого не перешкоджає відкликати її після отримання грошових коштів за автомобіль або продати авто іншій особі. А вже новий власник буде мати повне право витребовувати своє законно придбане авто.

По-друге, дія довіреності припиняється у разі смерті продавця. Крім того, що покупець з моменту смерті продавця не має ніякого права на автомобіль, він ще й може зіткнутись зі спадкоємцями, які в будь-який момент можуть пред'явити свої вимоги стосовно транспортного засобу",  розповів для Гал-інфо юрист адвокатського об'єднання "Юридична ліга".

Правознавці наголошують, що трапляються випадки, коли продавець вирішує розірвати шлюб, після чого чоловік/дружина продавця може зажадати половину спільно нажитого майна, в переліку якого може бути  й цей автомобіль.

"Також нотаріус може перевірити авто лише по доступних реєстрах: чи немає штрафів, чи авто не крадене, чи, наприклад, не перебуває в заставі. Але нотаріус не може гарантувати потенційному покупцю, що в автомобіля не був незаконно змінений ідентифікаційний номер кузова («перебиті» номера кузова) або що авто не є «двійником» з підробленим техпаспортом. Відрізнити автодвійника від справжнього без перевірки по базах даних, яку здійснюють у сервіс-центрі МВС неможливо", — зазначив юрист.

Як вберегтись від негативних наслідків? 

З метою убезпечення себе від можливих негативних наслідків в МВС наполегливо радять продавати або купувати автомобіль з переоформленням в сервісному центрі. Це найкраща гарантія, з чим погоджуються і юристи. 

"Для уникнення ризиків та негативних наслідків рекомендую оформлювати договір купівлі-продажу в сервісних центрах МВС. Хоча це і затратніше по часу ніж оформити довіреність, але це єдиний законний спосіб придбання права власності на автомобіль. Це допоможе вам бути впевненим у справжній покупці автомобіля та в тому, що автомобіль є «чистим» від будь-яких обтяжень та незаконних втручань", додав юрист.

Проте якщо ж ви, як покупець, все-таки вирішили оформити довіреність, то радимо  якомога швидше переоформити автомобіль, а якщо ви продавець, то обов’язково зробити копію довіреності. Також при передачі коштів оформіть розписку. До цього потрібно підійти досить уважно, щоб за потреби у майбутньому вона могла стати доказом у суді.

Також попередньо перевірте наявність авто в реєстрі транспортних засобів України, які викрадені та знаходяться в угоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ