Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Путін не хоче, щоб росіяни дивились на успішну після Революції Україну, - політолог

Якби не війна розв’язана Росією на території України, то після Революції Гідності наша держава розвивалася б значно динамічніше. Таку думку сьогодні, 21 листопада, в коментарі Гал-інфо висловив політолог Володимир Цибулько коментуючи п’яту річницю Євромайдану.
Фото з Etcetera Media.

«Насправді, я думаю, що якби не російська агресія, то Україна розвивалася б значно динамічніше. Особливо економіка. Вона б мала вищі результати. Попри все, під час російської агресії, ми продовжували реформи та зберегли свободу слова. У нас відбулися значні реформи, деякі з них дають вже результат. Наприклад, децентралізація. Вона позитивно вплинула на формування місцевих бюджетів та місцеве самоврядування», - розповів Володимир Цибулько.

Як зазначив політолог, найголовніше, що українці зберегли усі свої права та свободи. І, що важливо, рівень їх покращений. Не відбулося згортання ні свободи слова, ні свободи пересування, ні свободи совісті. Навпаки, за словами політолога, відбувається багато динамічних процесів, які дадуть позитивний результати в майбутньому.

Також Володимир Цибулько висловив свою думку щодо причин російської агресії у 2014 році: «Насправді Путін застосував агресію з метою відволікти увагу російського суспільства від успіху нашого Майдану. Для Путіна неприпустимо, щоб внаслідок революції країна почала динамічно розвиватися. Це б стало прикладом для російського народу. По суті, він влаштував агресію, щоб продемонструвати – будь-які народні зрушення приводять до погіршення умов у державі».

Зі слів експерта, частина олігархічних проросійських ЗМІ постійно нав’язують думку про те, що у нас ситуація погіршується, хоча насправді економіка відновлюється.

«Завойовуються нові ринки, набагато кращі від втрачених ринків СНД та Росії. Розвивається ІТ-галузь, яка вийшла на 3 рядок по експорту послуг та продукції після металургії та агропрому. Найголовніше, що ми не зупинилися в технологічному розвитку. Війна змусила зарухатися оборонний комплекс і ці розробки, які з’явилися, мають перспективу експорту в країни Третього світу», - сказав Володимир Цибулько.

Крім того, ми запитали політолога про негативні наслідки Євромайдану та війни на Донбасі: «Серед негативних наслідків, я б виділив те, що початкове падіння економіки  вивільнило багато «вільних рук» невисокої кваліфікації. Застосування цій робочій силі український бізнес не знайшов - це дуже прикро. Але є інша сторона медалі. Те, що українці масово поїхали на заробітки в Європу - це створює для них нову ціннісну систему. Дуже важливо, коли люди мають з чим порівнювати. Наприклад, продуктивність українських робітників в Польщі в 2,5 рази вища, ніж в Україні. Чи це не стимул українському бізнесу задуматись як підвищити продуктивність праці та, відповідно, заробітки в державі, щоб українці не відривались від своїх сімей».

Також Володимир Цибулько називає ще один негативний момент – криміналізацію українського суспільства. Вона, на його думку, спричинена першою хвилею переселенців з Донбасу та війною.

Експерт також зазначив: «Високий рівень побутового насильства та вуличного хуліганства є наслідком того, що тисячі чоловіків пройшли через війну. Поки що поліції самій долати це не вдається. Думаю подібні тенденції долаються на рівні громад. Там де є благополуччя, гармонійна громада, де є високий рівень задіювання громадян у вирішення проблем громади, там є певний добробут і витісняється  кримінал. Тут дуже важливо, щоб якраз була воля громадян. Криміналізація –такий процес, який не долається силами самої поліції. Тут потрібна воля та підтримка громади, можливо, навіть формування громадських об’єднань для підтримки порядку.  Загалом є чимало негативів,  але вони по-своєму подоланні».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ