Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін запропонував Ердогану співпрацювати

Росія готова відновити економічну співпрацю й інші зв'язки з Туреччиною, заявив на зустрічі з Реджепом Таїпом Ердоганом російський президент Володимир Путін.

Візит турецького лідера до Санкт-Петербурга став першою поїздкою пана Ердогана за кордон від часу, як минулого місяця військові в Туреччини вчинили спробу держперевороту.

Ердоган подякував Путіну за підтримку: "Ваш дзвінок відразу після спроби перевороту був дуже потрібним".

Російсько-турецькі відносини погіршилися в листопаді минулого року, коли Туреччина збила російський бомбардувальник над сирійським кордоном.

Візит Ердогана до Росії відбувається в час, коли відносини Анкари з країнами Заходу погіршилися через критику методів, які турецька влада використовує для покарання учасників змови.

Російський президент перед зустріччю з Реджепом Таїпом Ердоганом заявив, що він був у числі перших, хто подзвонив Ердогану і висловив слова підтримки під час невдалої спроби військового перевороту.

Зустріч російського і турецького лідерів проходить у грецькій вітальні Костянтинівського палацу в Стрельні.

"Ваш нинішній візит, незважаючи на дуже складну внутрішньополітичну ситуацію в Туреччині, говорить про те, що ми всі хочемо відновлення нашого діалогу, відновлення відносин в ім'я інтересів народів Туреччини та Росії", - такими словами Путін звернувся до Ердогана.

Ердоган подякував Путіну за можливість зустрітися та висловив думку, що відносини двох країн увійшли в позитивне русло.

Напередодні зустрічі в Петербурзі Ердоган дав інтерв'ю російському інформаційному агентству ТАСС, у якому назвав Путіна своїм другом.

"Це буде історичний візит, новий початок. На переговорах з моїм другом Володимиром, я вірю, буде відкрито нову сторінку у двосторонніх відносинах. Нашим країнам належить багато зробити разом", - сказав президент Туреччини.

Потепління відносин двох країн стало можливим після того, як наприкінці червня Ердоган надіслав Путіну лист, у якому вибачився за збитий Су-24, висловив співчуття у зв'язку із загибеллю пілота і заявив про бажання налагодити двосторонні відносини.

На початку липня Путін і Ердоган поговорили по телефону.

Як стверджує турецька газета Hurriyet з посиланням на прес-секретаря президента Туреччини Ібрагіма Калина, посередниками у відновленні відносин Росії і Туреччини після інциденту з російським бомбардувальником виступили голова турецького генштабу Хулусі Ака, турецький бізнесмен Джавіт Чаглар і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

У період погіршення відносин між країнами російське міністерство оборони кілька разів заявляло, що сім'я президента Ердогана пов'язана із забороненим у Росії угрупованням "Ісламська держава" і нелегально торгує з екстремістами нафтою.

У грудні 2015 року голова генштабу Олександр Рудський заявив, що бойовики ІД нібито мають 8,5 тис. наливних вантажівок, які транспортують близько 200 тисяч барелів нафти на день трьома маршрутами. При цьому, за словами Рудського, цистерни в декількох пунктах вільно перетинають кордон між Туреччиною і Сирією.

"Згідно з отриманими даними, до цього злочинного бізнесу причетне вище політичне керівництво країни, президент Ердоган і його сім'я", - заявляв заступник міністра оборони Анатолій Антонов на заході російського міноборони, на якому журналістам показали аерофотознімки, як стверджували військові, з вантажівками, які нелегально перевозили нафту.

Путін заявив тоді, що рішення Туреччини збити російський бомбардувальник Су-24 було продиктовано бажанням убезпечити канали постачань контрабандної нафти.

Пан Ердоган у відповідь на ці російські звинувачення виступив з обіцянкою піти у відставку, якщо вони будуть доведені.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ