Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Ремонт львівської Ратуші довірили "мервим душам"?

До поточного ремонту приміщень п’ятого поверху будівлі Ратуші, у якій працює Львівська міськрада та міські чиновники, на папері здебільшого залучили спеціалістів, зареєстрованих в Донецькій області. Можна навіть припустити, що поміж них вписали й мешканців окупованих територій, які ні сном ні духом не відають про «працевлаштування» у Львові.

Такими, зокрема, є результати тендеру на ремонтні роботи, що був організований ЛКП «Ратуша-сервіс», та переможцем якого став 25-річний ФОП з Києва, уродженець Донецька Михайло Черняк. При цьому дуже схоже на те, що «тут» не обійшлося без підробних документів.

Як переселенцю з Донецька пощастило з львівським органним залом

Із документів, які подав на тендер Черняк Михайло Михайлович, відомо, що в квітні 2018 року його було взято на облік як внутрішньо переміщену особу. Як приватний підприємець Черняк зареєструвався 1 червня – в Оболонському районі Києва. І відразу ( у цьому ж місяці) вперше взяв участь у держзакупівлях – в тендері щодо поточного ремонту приміщення будинку органної та камерної музики по вул. С.Бандери, 8 у м. Львові, запропонувавши виконати роботи за 779,7 тис. грн.

Окрім Михайла Черняка, участь у даному тендері брав ще один підприємець - Жеребцова Наталя Анатоліївна, яка за дивним збігом обставин також виявилася уродженкою Донецька, та яка пропонувала виконати роботи дешевше на 45 тис. грн.

Однак у результаті учасника Жеребцову дискваліфікували, а переможцем визнали підприємця Черняка. 26 липня 2018 року між ним та директором Львівського будинку органної та камерної музики Іваном Остаповичем було укладено договір, що передбачав срок виконання послуг до кінця року.

В квітні 2019 року підприємець-переселенець Михайло Черняк виграє ще один тендер на поточний ремонт приміщення Будинку органної та камерної музики у Львові – на суму 798,6 тис. грн., обійшовши при цьому двох інших учасників: підприємця Миколу Кожушко та ТОВ «Львівська будівельна монтажна компанія».

Окрім того, в серпні із підприємцем Михайлом Черняком підписують ще один договір на 198,7 тис. грн. - щодо додаткових будівельних робіт з поточного ремонту приміщення будинку органної та камерної музики у Львові. Зазначу, що йдеться про комунальний заклад Львівської міськради.

Тепер повернімося до першої «конкурентки» Михайла Черняка за органний зал. Дані про Наталію Жеребцову «випливли» в копії його трудової книжки, що була ним подана у числі документів на тендер щодо поточного ремонту приміщень будівлі Ратуші.

Цю копію Черняк подав, щоб підтвердити «наявність достатньої кількості інженерно-технічного персоналу з досвідом роботи, не менше 3-х років». У копії «трудової» вказано, що Михайло Черняк протягом 2012-2015 рр. працював на посадах інженера-кошторисника (за основним місцем праці) та виконроба (за сумісництвом) в ФОП Жеребцової Наталії Анатоліївни (копія завірена саме її печаткою).

Що не помітили члени тендерного комітету

На що у даному випадку мали б обов’язково звернути увагу члени тендерного комітету? Передусім на те, що Михайло Черняк, 1994 р.н., на посадах інженера-кошторисника та виконроба працював вже з 17 років...

Члени тендерного комітету «чомусь» не помітили й «дивної» довідки про «наявність працівників відповідної кваліфікації які мають необхідні знання та досвід для виконання робіт з ремонту приміщень».

У цій довідці сам Черняк «фігурує» вже як головний інженер (з досвідом роботи на цій посаді 1 рік), що однак не підтверджується жодним документом. Аби «дотягнути» кількість персоналу до необхідної, зазначеної в тендерній документації вимоги (не менше ніж 15-ти працівників), у довідці Черняк двічі вказав відомості про гіпсокартонника Гложика М.П. (з загальним стажем роботи у будівництві 12 років). В документі також вказано відомості про сантехніка Жеребцова О.Ю. Особа з такими даними зазначена в паспорті вищазгадуваної «конкурентки» Наталії Жеребцової – як її чоловік.

Однак найбільш показовими є відомості, що містяться в копіях цивільно- правових угод замовника (підприємця Михайла Черняка) з виконавцями робіт (із працівниками, що перераховані у вищеназваній довідці).

Судячи з цієї інформації, більшість працівників робітничих професій, яких підприємець Черняк збирався залучити для виконання робіт з ремонту приміщень 5-го поверху будівлі львівської Ратуші, зареєстровані в Донецькій області – в Донецьку, Торецьку, Слов’янську...

Чи можуть вони бути «мертвими душами» з Донбасу, які ремонтуватимуть будівлю Ратуші лишень на папері? Відповісти на це питання простіше за все, вочевидь, правоохоронцям. Для цього їм варто хоча б звернути увагу на документи, що підтверджують кваліфікаційні вимоги та відповідність учасника процедури закупівлі на прізвище Черняк. У їх числі, до речі, є навіть копія диплому спеціаліста, який, як вказано в копії, Михайло Черняк отримав після закінчення в 2017 році Національного університету «Львівська політехніка» за спеціальністю «Будівництво та цивільна інженерія».

За рік і кілька місяців – 5 договорів на 5,983 млн.грн.

«Договір №3 про виконання робіт» між ЛКП «Ратуша-Сервіс» в особі в.о. директора Тихоліз Ірини Ярославівни та підприємцем Черняк Михайлом Михайловичем (щодо «виконання робіт з поточного ремонту приміщень 5 поверху, м. Львів, пл. Ринок 1») було укладено 23 жовтня 2019 року. Його ціна складає 3,98 млн. грн.

Переможцем цього тендеру Михайло Черняк став, здолавши кількох конкурентів, скоріше за все, фіктивних, зокрема, ТОВ "БК Герц" та ТОВ "Екобудінвест Плюс».

І ще про одне. Загалом за рік і кілька місяців, враховуючи виграні тендери на ремонт львівського органного залу, сумнівний підприємець-переселенець із Києва, уклав у Львові п’ять договорів на 5 983 590.67 грн.

Віктор Правденко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ