Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Серіал про Ярослава Мудрого, картини Приймаченко та український супергерой в DC: культурні події 2022 року

Цей рік став переломним для українців у всіх можливих сферах. Чимало зусиль було покладено й на обороні культурного та інформаційного фронту, тож Гал-інфо підсумувало основні культурні події року.

Безумовно повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України стало найвизначальнішою подією цього року. Світ почав реагувати на агресію, тож міжнародні кіноакадемії одразу долучились до бойкоту російського кінематографа. Відтак про бойкот оголосили Польська кіноакадемія, Данська кіноакадемія, Італійська кіноакадемія, Каталонська кіноакадемія, Литовська кіноакадемія, Словацька кіноакадемія та ін.

Світові кіногіганти також долучились до підтримки та припинили транслювання. Зокрема американський стрімінговий сервіс Netflix відмовився транслювати 20 російських федеральних каналів через напад Росії, а відомі світові корпорації Walt Disney, Warner Bros. та Sony Pictures зупинили показ своїх фільмів у кінотеатрах на території Росії.

На підтримку України в престижній Метрополітен-опера, що в Нью-Йорку, звільнили російського диригента Гергієва та оперну співачку Анну Нетребко. Головний менеджер записав відео висловлюючи підтримку українцям та повідомив, що опера розірвала усі контракти з російськими працівниками.  

Важливою для українського мистецького суспільства стала новина про врятовані роботи української художниці Марії Приймаченко. Її роботи прославились у всьому світі завдяки чарівним вигаданим істотам, які втілювала на папері художниця.  Жителі смт Іванків на Київщині врятували роботи, які на той час перебували в історико-краєзнавчому музеї, який спалили російські окупанти

Невдовзі стало відомо, що картини мандруватимуть Україною, відтак виставка картин відбулась й у Львові. До експозиції увійшли близько ста творів яскравої представниці «наївного» мистецтва Марії Примаченко з колекції київського мистецтвознавця, академіка Едуарда Димшица. 

Гучною хвилею стала перемога України на найбільшому пісенному конкурсі Євробачення 2022 у Турині. Гурт Kalush Orchestra плідно постарався аби мати змогу представляти Україну на пісенному конкурсі, адже, нагадаємо, у Нацвідборі перше місце посіла виконавиця Аліна Паш з піснею “Тіні забутих предків”. Однак скандал з оголошенням результатів голосів та шалена критика з боку суспільства щодо минулої діяльності співачки на території росії змусила організаторів дискваліфікувати учасницю, в результаті чого новими представниками стали Kalush Orchestra. Пісня “Stefania” стала улюбленицею глядачів та здобула перемогу на пісенному конкурсі. 

В лютому в Україні з'явився перший онлайн-театр з українськими постановками. Стримінгова платформа Dramox зібрала найбільшу колекцію українського театрального контенту, де можна подивитися вистави 16 українських театрів і 15 зарубіжних. Іноземні спектаклі транслюють з українськими субтитрами. Як повідомляли організатори, український репертуар на платформі буде постійно розширюватися. 

Цікавим стала новина, що Український борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони. Нагадаємо, битва за борщ була розпочата ще до війни, коли росіяни намагалися привласнити страву своїй культурі.

У травні стало відомо, що відомий англійський співак Ед Ширан зробив колаборацію з українським гуртом “Антитіла”. Виконавці представили світову прем’єру пісні “2Step” з останнього альбому британського артиста, у якому Тарас Тополя співає українською. На ютуб-каналі гурту вийшло офіційне музичне відео, де показано вражаючі кадри воєнного часу.

Світова спільнота зацікавилась не тільки сучасним, а й минулим України. Відтак продюсери Netflix оголосили, що зніматимуть серіал про Ярослава Мудрого та його дружину, шведську принцесу Інгігерду-Орину. Цей проєкт був поданий Братами Капрановими та зміг вибороти грант на знімання. Ігровий серіал Братів Капранових матиме назву "Інгігерда".

Восени у Львові презентували представили вишиту гербову мапу України. Це унікальний мистецький проєкт вишитий бісером на полотні, а девізом стали слова Тараса Шевченка "Не журися, Україно, панно синьоока". Вперше карту презентували у День захисників і захисниць України, 14 жовтня в урочищі Вовчак – місці зародження УПА.

Також варто згадати про те, що Львів виборов статус молодіжної столиці Європи 2025 року. Як зазначив перший заступник міського голови Андрій Москаленко, разом зі Львовом перемогли всі українські міста - від Львова до Маріуполя, від Херсона - до Києва. 

“Це спільна заявка. Перемогла Україна. Ця перемога - шана всій українській молоді - всім тим, хто боронить Незалежність - захисникам, волонтерам, підприємцям, всім, хто наближає перемогу! Кожному і кожній!”, - зазначив Андрій Москаленко.

Разом з цим, за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської на світових книжкових поличках почали з’являтися стенди з українськими книжками. Зокрема, понад 600 бібліотек у різних куточках Німеччини та Європи отримали комплект книжок українською мовою. 20 тисяч книжок від понад 20 українських видавництв, твори 32 українських дитячих авторів та 89 найменувань книжок.

Також Перша леді активно почала запуск україномовних гідів у відомих музеях світу. Українські доріжки з’явилися в Національному музеї «Палац Великих князів Литовських» (Литва), Талліннському музеї лицарських орденів (Естонія) та у храмі Улувату (Індонезія) та ін. Варто зазначити, що україномовний гід з’явився також й у Луврі. 

Корпорація Google також не залишилась у стороні, адже на Google Arts & Culture з’явився спеціальний розділ про Україну. На власній сторінці українська культура репрезентована чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа. Відтепер люди з різних країн зможуть дослідити автентичні й інтерактивні історії про українську культуру, відвідати віртуальні екскурсії та познайомитися із найзнаковішими роботами українських художників у 6 віртуальних виставкових просторах.

На завершення, для усіх фанатів супергеройського всесвіту, стало відомо, що у DC Comics з'явився перший український супергерой. У відновленій версії коміксів нового персонажа Павла Ступку знають під іменем Ядро. Як зазначили в DC, персонаж є "українським живим ядерним генератором, з силою польоту, і хоча йому пʼятдесят два роки, він виглядає на шістнадцять".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ