Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сертифікація педагогічних працівників: що нового

Як повідомили в управлінні Державної служби якості освіти у Львівській області, для учителів початкових класів розпочався завершальний третій етап – вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Педагоги історії та громадянських дисциплін, які подолають перший етап сертифікації, – незалежне тестування фахових знань та вмінь – братимуть участь у другому – самооцінюванні учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності

«Шостий рік поспіль в України проводиться сертифікація педагогічних працівників, яка спрямована на виявлення педагогів з високим рівнем професійної майстерності, що впроваджують у своїй діяльності прогресивні ідеї та новації. 

Цьогоріч уже відбулися три етапи сертифікації для учителів математики, української мови та літератури.

До 25 жовтня 2024 року відбуватиметься третій етап сертифікації для вчителів початкових класів. 

14 вересня 2024 року вперше незалежне тестування фахових знань та вмінь складали вчителі історії та громадянських дисциплін. Наразі чекаємо результати першого етапу. Учасники сертифікації, які успішно подолають перший етап, готуватимуться до наступного – самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності, – який організовує Державна служба якості освіти України, й запланований на 11-14 жовтня 2024 року», – зазначила Валентина Загрева, начальниця управління Служби.

63 учителі початкових класів Львівської області допущені до третього етапу сертифікації.

Освітні експерти з усієї країни вивчатимуть досвід роботи педагогів нашої області, а експерти з Львівщини оцінюватимуть професійні компетентності 43 вчителів початкових класів з інших регіонів України. 

Під час фінального етапу освітні експерти спостерігатимуть за навчальними заняттями та їх самоаналізом, аналізуватимуть самопрезентацію учасника сертифікації та проводитимуть інтерв’ю з педагогом.

Усі експерти пройшли відповідне навчання, організоване Державною службою якості освіти України та її територіальними управліннями.

Начальниця управління Служби додала: «Учасники, які не подолають якийсь із етапів сертифікації, мають можливість попрацювати над помилками, вдосконалити свої знання та спробувати свої сили не раніше ніж через рік. Важливо, що сертифікація є процедурою добровільною, тож жодних каральних дій не передбачає. 

Учителі, які успішно пройдуть процедуру відчують чимало її переваг: підвищення професійної майстерності, неоціненний досвід і можливість поділитися напрацюваннями з колегами. До того ж сертифікація зараховується як проходження атестації педагогічним працівником та є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання, а також учитель отримує щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу протягом строку дії сертифіката – 3 роки».

В управлінні Служби нагадують, що сертифікація складається з трьох послідовних етапів: 

    • незалежного тестування учасників сертифікації;
    • самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності; 
    • вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Довідково:

Сертифікація педагогічних працівників - це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, зокрема з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ