Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Шабунін: У Банкової є два варіанти збереження старої Генпрокуратури

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін в ефірі Громадського розповів про спроби блокування роботи ЦПК.

Він прокоментував рішення Печерського суду Києва про дозвіл Генпрокуратурі на доступ та вилучення документів Центру протидії корупції, а також документів, які становлять банківську таємницю.

«Вони кажуть: ми шукаємо ті гроші, які американське посольство виділило на реформу ГПУ. Ми як Центр протидії корупції не маємо відношення до фінансування реформи Генеральної прокуратури. Ми дійсно отримуємо фінансування від американського посольства на створення нових правоохоронних органів на боротьбу з топ-корупцією, антикорупційна прокуратура — окрема інституція і Національне антикорупційне бюро. Відношення до грошей на реформу ГПУ (а це конкурс на місцевих прокурорів: тести, організація процесу) ми не маємо. І Генеральна прокуратура це чудово знає. Для цього не треба просити документи на вилучення», — сказав Шабунін.

Він розповів, що на в Адміністрації президента і у ГПУ розглядають варіант «вічного» виконуючого обов’язки генерального прокурора в особі Севрука.

«Чому вони це роблять? У вівторок Шокіна 98% знімуть. Питання як зберегтись з цього клану всередині Генеральної прокуратури. І в Шокіна і Банкововї є два плани як зберегти стару ГПУ. План перший: вічний виконуючий обов’язки – пан Севрук, тобто зняти Шокіна голоси є, на призначення нового голосів немає. І тому виконуючий обов’язки пан Севрук — вічно. У Банкової з цим одна проблема: у виконуючого обов’язки трішки менше прав, ніж у генерального прокурора», — сказав Шабунін.

Він також зазначив, що є також інший варіант – коли після виконуючого обов’язки генпрокурора Севрука зробити Столярчука наступним генеральним прокурором.

«Існує мета зробити цього чоловіка (Столярчука – ред.) наступником Шокіна. Севрук стає першим замом Столярчука — реінкарнація Шокіна в інших обличчях», — зазначив Шабунін.

Він також розповів, до чого тут Центр протидії корупції.

«Останні 2 місяці ми говоримо про цю схему, розповідаючи, що Севрук це людина руками якої Шокін вбив реформу ГПУ, а саме набрання нових прокурорів. Ми маємо нуль нових прокурорів на посадах місцевих прокурорів», - сказав Шабунін.

Крім того, він зазначив, що Столярчук провів лише «одну слідчу дію» у справі Юрія Іванющенка.

«Оскільки час зміни генпрокурора настав, просто хлопці хочуть заблокувати роботу нашої організації», — сказав голова ЦПК.

Раніше прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко заявив, що проти Віталія Шабуніна немає кримінального провадження.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ