Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що таке QA? Що треба знати щоб стати Junior QA? Які задачі виконує тестувальник?

QA (Quality Assurance) — управління якістю або контроль якості відіграє надзвичайно важливу роль у процесі розробки програмного забезпечення (ПЗ):
  • сайтів;
  • додатків;
  • програм;
  • ігор.
 

QA спеціаліст, якого ще називають тестувальник ПЗ — це спеціаліст, що виконує завдання, що сприяють забезпеченню якості продукту перед його випуском на ринок.

Коли потрібне тестування програмного забезпечення

QA engineering має охоплювати весь життєвий цикл програмного забезпечення, починаючи від аналізу вимог і закінчуючи тестуванням та наглядом за якістю під час експлуатації готового продукту. QA engineers використовують свої навички та знання, щоб впевнитись, що програмне забезпечення відповідає всім технічним вимогам, функціонує бездоганно та задовольняє потреби користувачів. 

Під час роботи тестувальник використовує QA manual. Це методологія тестування програмного забезпечення, коли тестування виконується вручну без використання автоматизованих інструментів чи скриптів. QA manual включає в себе набір процедур, керівництв та правил, які описують підходи, методи та стандарти, що використовуються під час виконання ручного тестування. Він допомагає забезпечити систематичний підхід до ручного тестування, консистентність у виконанні тестів та забезпечити якість продукту.

Тестувальник в IT, які бувають рівні

У галузі QA, як і в інших галузях IT існує кілька рівнів, які відрізняються за рівнем відповідальності, досвіду та компетенцій: 

  • Junior QA це початковий рівень, на якому тестувальник має базові знання тестування та може виконувати завдання під наглядом більш досвідчених спеціалістів. Тестувальник ПЗ, з чого почати? На початковому рівні спеціаліст має володіти основним програмним забезпеченням, вміти вести звітність, виконувати ручний пошук багів та тести; 
  • Engineer QA, іноді цю посаду також називають QA Analyst. Цей рівень передбачає розширені знання та певний досвід у тестуванні програмного забезпечення. QA Engineer виконує широкий спектр завдань, включаючи розробку тест-кейсів, автоматизоване тестування, аналіз вимог, виявлення та документування дефектів.
  • Senior QA Engineer — це вже більш досвідчений рівень, на якому спеціаліст вже має глибокі знання і розуміння процесу тестування та вміє досвід роботи в різних проектах. Тестувальник рівня Senior самостійно виконує складні завдання, а також відповідає за архітектуру тестування, впровадження новітніх практик та навчання інших членів команди.
 

Наступним рівнем зростання тестувальників може бути QA Lead або Manager: Додатково до знань безпосередньо тестування в цій діяльності потрібні менеджерські навички та певна схильність до лідерства. Хто такий QA Lead? Це людина, яка: 

  • керує командою тестування;
  • планує тестові активності;
  • відповідає за якість та координацію роботи. 
 

QA Manager розробляє та впроваджує стратегічний підхід до управління якістю, відповідає за стратегію тестування, ресурси, бюджет та комунікацію зі зацікавленими сторонами. 

Кожен рівень вимагає різного досвіду, знань та відповідальності. Вищі рівні потребують більше стратегічного підходу, навичок керівництва та впровадження практик в галузі QA. Звичайно, з кожним рівнем збільшується рівень професійного розвитку та дохід. На початковому рівні тестувальник ПЗ може заробляти до $20 000 на рік. QA Engineer — це спеціаліст, який може розраховувати на $30000-50000 на рік. На вищих щаблях заробітна плата може складати $100000-120000 на рік в залежності від компанії та навичок, якими володіє спеціаліст.

Як стати тестувальником. Вимоги до Junior QA

Junior QA повинен мати: 

  • базові технічні навички тестування;
  • розуміння основних принципів програмування;
  • знання мов програмування, які використовуються в проекті;
  • розуміння процесу розробки ПЗ;
  • знання основних технологій тестування.
 

У ролі Junior QA, тестувальник програмного забезпечення: 

  • займається створенням тест-кейсів та плануванням тестування;
  • виконує ручне та автоматизоване тестування;
  • записує та аналізує результати тестування;
  • виявляє та документує дефекти.
 

Він також має комунікувати з розробниками та іншими членами команди, щоб спільно покращувати якість програмного забезпечення. Для Junior QA важливо опанувати низку технічних знань, але також необхідно мати розуміння процесу розробки, вміти спілкуватися та постійно навчатися. Це стане фундаментом для подальшого розвитку в галузі QA.

Як стати тестувальником з нуля

Курси тестувальника ПЗ можуть стати початком захоплюючої кар’єри галузі тестування програмного забезпечення. Для успіху майбутньому тестувальнику потрібні технічні знання, аналітичне мислення та вміння спілкуватися в команді. Глибокі базові знання дає QA курс онлайн від Projector. Навчання на тестувальника триває 3 місяці, за цей час студенти дізнаються та на практиці опановують всі аспекти роботи в QA: 

  • вимоги до програмного забезпечення та тестування;
  • планування і створення тест плану;
  • техніки тест дизайну;
  • системи відстеження завдань (Jira).
 

Під час проходження курсів тестувальника онлайн, студенти знайомляться з поняттями якості ПЗ, навчаються, як її оцінювати та вимірювати. Вони знайомляться з видами тестування та текстовою документацією, з якою будуть працювати в майбутніх проектах. Підвищена увага в навчанні тестувальника приділяється особливостям тестування систем на різних платформах, серед яких: 

  • HTML+CSS+JS;
  • Web Testing;
  • API Testing (with Postman);
  • Browser Developer's Tools;
  • Mobile Testing.
 

Після закінчення курсу випускники можуть одразу претендувати на позицію Junior тестувальник. Курси знайомлять не тільки з основами тестування, а й дозволяють навчитися програмуванню, попрактикуватися в ручному та автоматизованому тестуванні. Щоб зростати й розвиватись в галузі, потрібно й надалі навчатись та постійно вдосконалювати свої навички.

FAQ 

Що означає QA?

QA що це? QA розшифровується, як Quality Assurance. В IT галузі це процес перевірки програмного забезпечення або продукту для виявлення помилок, дефектів або невідповідностей вимогам та стандартам якості. Його ціль полягає в забезпеченні високої якості та надійності продукту перед його випуском на ринок або впровадженням. Процес може включати ручне тестування, автоматизоване тестування або комбінацію обох методів. QA-тестування включає в себе ряд дій, таких як планування тестових процесів, створення тестових сценаріїв, виконання тестів, аналіз результатів тестування та звітність про знайдені проблеми. 

Що таке QA тестувальник?

Тестувальник або тестувальник ПЗ. Що це за професія, пояснює сутність значення QA: Quality Assurance. В перекладі це означає “гарантія якості”, а в контексті IT так називають процеси і практики тестування, що спрямовані на забезпечення якості програмного забезпечення. Тестувальник програмного забезпечення — це фахівець, який займається виявленням багів у роботі цифрового продукту.

Що потрібно знати для QA?

До того, як стати тестувальником ПЗ, необхідно здобути навички тестування програмного забезпечення. Також потрібне розуміння основних концепцій програмування, вміння працювати з різними технологіями та інструментами тестування. Потрібен практичний досвід у роботі з різними типами тестів і знання методологій розробки програмного забезпечення. 

Скільки потрібно часу щоб вивчитись на тестувальника?

Онлайн курси тестування програмного забезпечення в Projector триває 3 місяці. Цього часу достатньо, щоб здобути теоретичні знання та практичні навички рівня Junior QA. Надалі можна пройти QA engineer курс, щоб підвищити кваліфікацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ