Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Штучний інтелект створить робочі місця, а не лише відбере їх - Newsweek

В 2013 році Джемі Кроуфорд заснував компанію під назвою Orbital Insight, яка в ті часи була непомітною в Кремнієвій долині. Кроуфорд працював на NASA впродовж 15 років, де він писав програмне забезпечення для марсоходів.

Він звільнився з американського космічного агенства, щоб стати інженером для Google Books. А потім він помітив, що SpaceX Ілона Маска і інші компанії значно здешевили побудову і запуск супутників. Кроуфорд помітив можливість збирати і аналізувати потік зображень із нових супутників, які будуть облітати Землю. Перший продукт Orbital Insight спостерігав за полями кукурузи в усьому світі, аналізуючи стан рослин, щоб передбачити доходи для трейдерів, які купували ф'ючерси.

Через два роки після того головні інвестори Кремнієвої долини вирішили, що Orbital Insight може перерости у щось велике. Венчурні компанії вклали 20 мільйонів доларів у компанію Кроуфорда у червні 2016 року, а потім ще 50 мільйонів у вересні 2017-го. Таке зростання зацікавлення сталося не через те, що Кроуфорд чи інвестори порозумнішали. Причина крилася в успіхах штучного інтелекту, - пише Newsweek.

"В 2015 році вперше комп'ютери почали краще розпізнавати об'єкти, ніж люди", - пояснив Кроуфорд.

Штучний інтелект може розпізнати дерево чи вівцю і помітити закономірності серед мільярдів об'єктів на зображеннях і в даних. До такого прориву знімки з супутника були не такими корисними. Вони були занадто громіздкими, щоб традиційні алгоритми могли їх швидко опрацювати. Але за допомогою штучного інтелекту масиви супутникових знімків можуть допомогти трейдерам, інвесторам і корпораціям дізнатися про речі раніше, ніж вони стануться. На початку 2017 року Orbital Insight привернула до себе увагу, коли стала спроможною поєднувати дані з різних джерел для виявлення піратських ботів, які намагалися сховатися, приховуючи свої радіосигнали. Ця технологія виявилася більш корисною для правоохоронців, ніж для бізнесу. Але вона зміцнила позиції компанії.

Видання пише, що для того, щоб "сирі" супутникові дані були корисними, часто треба поєднати великі масиви зовсім різних типів інформації. І штучний інтелект може це зробити. Індустрія альтернативних даних не змогла б існувати без штучного інтелекту, так само як і без людей.

"В часи, коли риторика проти штучного інтелекту наполягає, що він позбавить всіх роботи, підйом бізнесу альтернативних даних демонструє, як цей штучний інтелект може створити робочі місця, про які ніхто навіть не думав раніше", - пише видання.

Не важко повірити в те, що штучний інтелект автоматизує завдання, які зараз виконують водії вантажівок, рентгенологи, бухгалтери, працівники фастфудів і майже кожного виду виробництва, перетворивши світ на місце, в якому існує лише два види людей. Одні будуть входити в тонкий шар багатих диваків на вершині, а інші - у велетенське населення, яке живе на безумовний базовий дохід від уряду і днями дивиться розважальні відео на YouTube. Нещодавно опитування показало, що 90% людей переконані, що половина сучасних професій зникне через автоматизацію за наступні п'ять років. Але при цьому, 91% опитаних людей переконаний, що їх цей процес не зачепить.

"Впродовж останніх місяців дехто у бізнес-колах почав наполягати, що наше майбутнє не таке похмуре, випустивши низку досліджень, які вказують на те, що штучний інтелект створить більше робочих місць, ніж знищить. Дослідження аналітичної фірми Gartner дійшло висновку, що до 2020 року автоматизація лишить без роботи 1,8 мільйонів людей, але при цьому створить 2,3 мільйони робочих місць. Таким чином, економіка отримає нові 500 тисяч місць, яких раніше не було", - йдеться в статті.

Консалтингова група Capgemini випустила звіт, в якому йдеться, що 83% компній, які використовують штучний інтелект, помітили, що їхня технологія створює нові робочі місця. Інша консалтингова фірма Deloitte вивчала поцес автоматизації у Великій Британії і виявила, що 800 тисяч низько кваліфікованих робочих місць були знищені штучним інтелектом. Але при цьому 3,5 мільйони нових позицій були створені. І за них щорічно платять на 13 тисяч доларів більше, ніж за виконання тих завдань, які зникли.

Втім, така статистика не завжди заспокоює, коли реальні і очевидні виклики наближаються. Якщо з'являться автоматизовані вантажівки, тоді мільйони водіїв будуть непотрібні. Доведеться щось вирішувати і з поширенням чатботів на основі штучного інтелекту, які замінюють людей в службах підтримки клієнтів. Торік Deloitte прогнозувала, що за десятиліття штучний інтелект автоматизує 39% завдань у юридичній сфері. Всі добре розуміють, що це за професії. Тому людям легко уявити, з якою шкодою вони зіштовхнуться, коли їх замінить машина.

Значно важче уявити професії і індустрії, які зараз не існують, а також те, які вони створять робочі місця для всіх, а не лише для тих, хто вміє програмувати чи розробляти процесори. І саме це робить індустрію альтернативних даних такою цікавою зараз. Вона стала однією з перших сфер, яка з'явилася завдяки успіхам штучного інтелекту. Але при цьому в ній працюють не тільки інжерери, які, власне, розвивають здатність машини аналізувати.

Раніше Ілон Маск заявив про те, що штучний інтелект є найбільшою загрозою, з якою людство може зіткнутися як цивілізація і закликав до жорсткого державного регулювання розвитку штучного інтелекту.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ