Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Складнощі перекваліфікації: що заважає опанувати нову професію

Троє із чотирьох офісних співробітників мріють змінити професію і спробувати себе у зовсім іншому напрямку. Проте кожен другий не зважується зробити це з низки причин.

Що зупиняє українців на шляху до перекваліфікації, дізнавався Міжнародний кадровий портал hh.ua.

Рано чи пізно будь-який, навіть найперспективніший спеціаліст може зіштовхнутися з проблемою професійного вигорання. У такому випадку перехід у іншу компанію на аналогічну посаду не вирішує проблему або вирішує її на короткий період часу. Відсутність професійного й особистісного зростання може не лише завдати шкоди кар’єрі, але й суттєво знизити якість життя. Виходом із ситуації, яка склалася, може стати перекваліфікація.

Як показало опитування hh.ua, лише один зі десяти офісних співробітників не хотів би спробувати себе в іншому напрямку. Решта або вже змінили професію, або збираються зробити це у найближчому майбутньому. Зокрема, планують перекваліфікацію чверть опитаних. Ще половина, незважаючи на бажання змінити вид діяльності, не можуть зважитися на це з низки причин.

Згідно з даними опитування, необхідність у перекваліфікації виникає ближче до 25-30 років. Переважно до цього віку співробітник не лише встигнув реалізувати себе у вибраній галузі, але й «перегоріти». До того ж у нього ще є час, щоб отримати новий досвід і побудувати успішну кар’єру в іншому, поки неосвоєному, напрямку.

Що заважає змінити професію тим, хто хотів би зробити це, але не зважується? Понад третини офісних співробітників відповіли, що ще не визначилися, в якій сфері їм було б цікаво працювати далі. Чверть побоюються, що не зможуть реалізувати себе в новій професії. І практично стільки ж бояться, що доведеться посісти посаду нижче попередньої, відповідно з більш низьким окладом.

Кожен п’ятий-шостий стверджує, що не має змоги отримати другу освіту, а кожен восьмий не бажає навчатися і починати все з нуля. Ще одним приводом для побоювань (про нього згадали 11% опитаних) є страх, що напрацьований досвід буде неможливо застосувати у новій сфері.

Серед інших причин, зазначених респондентами, — страх розчаруватися, відчути матеріальні труднощі під час пошуку роботи, відсутність стабільності в країні, вік, стан здоров’я і навіть лінь.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у серпні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1230 респондентів із різних регіонів України.

HeadHunter Україна входить до складу найбільшого об’єднання рекрутингових проектів із восьми країн Європи та Азії з найширшою базою резюме на території Балтії та СНД — більше 21 млн.

З допомогою hh.ua більше 48 000 компаній шукають спеціалістів по 28 напрямках. До їхніх послуг пропонується понад 916 000 професійно складених резюме, які пройшли ручну модерацію HR-спеціалістів HeadHunter.

Основу пошукацької аудиторії сайту складають висококваліфіковані спеціалісти різного профілю. На сьогодні hh.ua володіє найчисленнішою аудиторією кандидатів ТОП-рівня та спеціалістів «західного взірця».

Усі проекти HeadHunter розміщені на єдиній онлайн-платформі. Робота з нами — це можливість публікувати вакансій та переглядати резюме у всіх країнах присутності HeadHunter з одного вікна.

На ринку міжнародного інтернет-рекрутменту HeadHunter Україна відомий не тільки роботою кадрового порталу, але й реалізацією багатьох успішних проектів. З 2006 року розгорнулась дослідницька діяльність компанії, спрямована на глибинний аналіз поточних тенденцій ринку праці й прогнозування його розвитку. У той же час була заснована міжнародна «Премія HR-бренд» — єдиний професійний конкурс в області побудови репутації роботодавця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ