Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Учні закладів профосвіти, що перебувають за кордоном, можуть не отримати документи про освіту

Учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які перебувають за кордоном, можуть не отримати документи про освіту.

Таку проблему виявили співробітники Офісу Омбудсмана під час моніторингового візиту до Департаменту освіти і науки Львівської ОДА та відповідних закладів освіти області. 

У межах моніторингу експерти відвідали Золочівський професійний ліцей, Червоненське вище професійне училище, Професійно-технічне училище-інтернат професійної реабілітації учнів-інвалідів м. Самбора, Погірцівське вище професійне училище та Вище професійне училище № 20 м. Львова.

"Під час моніторингу не встановлено порушень права на освіту учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, освітній процес організований на належному рівні", — заявили в Офісі Омбудсмана.

Водночас експерти виявили низку питань, які потребують вирішення.

Зокрема йдеться про неможливість проходження навчально-виробничої практики учнями, які виїхали за кордон.

"Як наслідок, це унеможливлює отримання диплома про закінчення закладу освіти: учні отримають тільки свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти", — зазначили там

Також більшість перевірених закладів освіти потребують оновлення матеріально-технічної бази гуртожитків.  Проблемним є питання компенсації закладам освіти за сплачені кошти за комунальні послуги, витрачені у зв’язку з розміщенням в них ВПО. За попередньою інформацією, такі кошти відшкодовано закладам освіти за серпень 2022 року.

"За результатами моніторингового візиту готується звіт із зазначенням виявлених проблемних питань, недоліків та рекомендацій щодо їх усунення, в тому числі нормативного врегулювання. Звіт буде надісланий, зокрема, МОН, Департаменту освіти і науки Львівської ОДА, заступнику голові Львівської ОДА", — повідомили в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ