Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Служимо Конституції, а не партіям: у Конституційному суді відреагували на критику «Слуги Народу»

У Конституційному суді України відреагували на критику владної партії «Слуга Народу». У КСУ наголошують, що служать «виключно Конституції України, а не політичним партіям».

Про це йдеться у заяві КСУ, передає Громадське.

Напередодні «слуги» розкритикували рішення Конституційного суду змінити форму провадження у справі, яка може скасувати низку антикорупційних норм.

КС змінив форму провадження з усної на письмову, тобто тепер учасників справи не будуть заслуховувати, а лише в закритому режимі зачитають їхні письмові пояснення. КС мотивував таке рішення епідемією коронавірусу.

У КСУ відреагували на звинувачення. Кажуть, що стоять поза політикою та знову переконують, що з усної на письмову форму розгляду змінили низку проваджень через карантин та погіршення епідситуації. Водночас зазначають, що розгляд цих справ відбудеться відкрито і це не призведе до порушення прав учасників провадження.

«Заяви та висловлювання окремих політиків та державних службовців у засобах масової інформації та соціальних мережах на адресу Конституційного суду України … є спробою підриву авторитету Конституційного суду України», — йдеться у заяві.

У КСУ також сподіваються, що критика «Слуги Народу» відображає позицію лише окремих політиків, а не президента та Верховної Ради.

Що це за справа?

Йдеться про подання 47 депутатів з вимогою скасувати велику кількість положень антикорупційних законів: про недостовірне декларування, незаконне збагачення тощо.

Серед статей, які хочуть скасувати народні обранці, — обов’язок декларувати майно дітей та інших близьких, можливість моніторингу способу життя чиновників та інших суб’єктів декларування. У поданні є вимога забрати в Антикорупційного суду повноваження стягувати на користь держави необґрунтовані активи посадовців і загалом можливість забрати у них такі активи.

Повний текст подання можна прочитати тут. З такими вимогами до суду звернулись здебільшого представники ОПЗЖ, для яких вже стало звичним скасовувати через Конституційний суд антикорупційні норми. Серед інших подання підписали Юрій Бойко, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович, Ілля Кива, Тарас Козак, Наталія Королевська, Ренат Кузьмін, Сергій та Юлія Льовочкіни, Григорій Суркіс, Нестор Шуфрич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ