Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Сьогодні святкує 100-річчя легендарна зв’язкова УПА Ольга Ільків

Як повідомили 21 червня на Facebook-сторінці Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, сьогодні святкує свій 100-літній ювілей Ольга Ільків.
Ольга Ільків. Фото з Facebook-сторінки

"Для України Ольга Ільків – героїня (Указом Президента України у 2008 році нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня).

Для УРСР Ольга Ільків – ворог (у 1952-му її засудили до 25 років ув'язнення за «участь у антирадянській банді українських націоналістів»).

Для істориків Ольга Ільків – визначна особа, зв’язкова УПА, багатолітній політв’язень радянських таборів.

Для літераторів, музикантів, поціновувачів красного слова – авторка "Постанського танго" (поетична збірка "У тенетах двох "закриток").

Проте, мало хто знає, що пані Оля працювала у нас в Музеї (у 1977-79 роках). Тому для працівників Львівського скансену Ольга Ільків – музейниця, яка зуміла виконати ще одну важливу місію у своєму житті – упродовж короткого часу зібрати унікальну колекцію народного вбрання Жидачівщини, що стала перлиною фондової збірки Музею", - йдеться у повідомленні.

Упродовж лише двох років роботи п. Ольга Ільків надбала 370 експонатів: 164 – предмети інтер'єру (пішви-"поволоки", простирала та верети, обруси, рушники) та 206 одиниць одягового призначення (сорочки, безрукавки-камізельки, хустки, чіпці, намітки-"примітки", спідниці, "фартухи", запаски, спідниці, полотняні плащі - "веренчуки", верхній одяг).

"Сьогодні, завдяки п. Олі, Музей володіє найбільшою кількістю експонатів з Жидачівщини, що допомагають відтворювати та формувати цілісні одягові комплекси різних періодів народного вбрання та побуту цієї місцевості, а також її матеріальний та духовний світ І пол. ХХ ст.", - зазначають у дописі

Вітаємо Вас із Ювілеєм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ