Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стало відомо, який вигляд матиме криївка в Шевченківському гаю

З нагоди 80-ї річниці створення Української Повстанської Армії в Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького планують відкрити криївку.

Що це за ініціатива, на якому етапі будівництво та як виглядатиме сховок в Шевченківському гаю, – розповіли Гал-інфо одні з очільників проєкту Михайло Закопець та Олег Кристиняк. 

Криївка – неодмінний елемент народної архітектури, історики налічують понад тисячі сховків на українських землях, які використовували для зберігання зброї, продуктів, друку листівок та найважливіше – підпільної роботи під час боротьби. 

Як розповів виконувач обов’язків директора Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Михайло Закопець, ідея створення криївки існувала з 90-х років, і нині ініціативна група сприймає цей проєкт як данину бійцям, які в різні роки загинули за Україну. 

“Ця ініціатива понад 20 років існує, і в різний спосіб ми намагалися розпочати проєкт. Минулого року з’явилась ініціативна група на чолі з паном Олегом (музейний доглядач Олег Кристиняк – ред.), нашими науковцями, архітекторами, з якими почали більш інтенсивно розвивати цю тему та досліджувати її”, – розповів Михайло Закопець. 

На цей час в музеї триває науково-дослідна робота з вивчення ґрунтів, талих вод навколо, аби зрозуміти, чи  буде місце безпечне для спорудження криївки на постійній основі. 

Олег Кристиняк, музейний доглядач Криворівнянської ґражди та один з ідейників спорудження криївки зазначає, що будівельні роботи почнуть одразу після того, як музей отримає дозволи.

“До початку будівельного сезону плануємо отримати всі дозволи. Сподіваємось, це буде орієнтовно після Пасхи”, – поділився Олег Кристиняк. 

Як розповів музейний доглядач, ззовні криївка буде зв’язана з ґраждою (комплекс будівель, які утворюють замкнутий дворик) десятиметровим тунелем. Тунель буде більшим та просторішим задля комфорту відвідувачів. Реконструйована криївка дорівнюватиме розмірам ідентичного сховку українського повстанця (приблизно 14-15 кв. м) і  складатиметься з однієї кімнати. Експозиція в кімнаті буде поділена на чотири зони: відпочинкова зона з двоярусними лежанками, робоча зона зі столами, друкарською машинкою, радіо, а також побутова зона. Усе закриватиме зона відвідувачів – коридор, із якого будуть оглядати експозицію.

Олег Кристиняк уже має досвід реставрації криївки Романа Шухевича в селі Грімне у 2007 році, і вважає, що створення подібного сховку в гаю сприятиме популяризації національної ідеї серед відвідувачів.

“У нас бувають десятки тисяч відвідувачів – здебільшого зі сходу, –  і людям потрібно пояснювати, показувати, як боролася Україна”, – наголосив Олег Кристиняк.  

Зазначимо, що криївка в Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького налічуватиме автентичні артефакти тієї епохи. Частина експонатів уже є, а також музейники склали перелік речей, які будуть раді прийняти від охочих в дар або на збереження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ