Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Суд готовий допитати Януковича без залучення РФ, захист проти

Оболонський райсуд Києва у справі Віктора Януковича про державну зраду 5 квітня допитає трьох свідків захисту, 18 квітня – екс-начальника Генштабу ЗСУ Юрія Ільїна.

Інших свідків, але без залучення російських органів влади, суд також готовий допитати до дебатів, які відбудуться 25-26 квітня, сказав суддя Владислав Дев’ятко.

Адвокат Віталій Сердюк повідомив, що в Росії говорили зі свідками – і ті готують скаргу на судову колегію, бо процедура допиту по скапу не відповідає законодавству.

"Вони, зокрема Віталій Захарченко написав про це у відкритому зверненні, готові і бажають надати свідчення, але – відповідно до закону і Європейської конвенції про взаємну правову допомогу", – заявив він.

За словами захисника, свідки працювали в правоохоронній системі і розуміють, що допит по звичайному відеозв’язку – "це пастка", щоб нівелювати потім свідчення. Але вони нібито готові вийти на зв’язок із російського суду.

"Жоден зі свідків не отримав повістки… Вони наполягають, щоб їх допитали відповідно до закону і надали повістку", – заявив Сердюк.

"Вчора Святошинський райсуд прийняв рішення провести допит Захарченка з території РФ через застосування міжнародної правової допомоги", – обурився він.

За словами адвоката, те, що "суди по одній обставині приймають різні рішення" свідчить, що "чиниться тиск".

Суддя констатував, що Захарченко відмовляється давати показання.

Адвокат Серлдюк запевнив: "Це не правда, він не відмовляється. Він і інші свідки просять вручити їм повістку, виконати вимоги КПК – направити до Мін'юсту РФ звернення з проханням забезпечити їх допит за встановленим порядком. Щоб потім генпрокурор не змінив групу прокурорів – і вони не сказали, що всі ці покази неналежні".  

Суд заперечив, що повістки Захарченку, Азарову, Клюєву Якименку були направлені на адвокатському об’єднанню Сердюка.  

"Суд дозволив вам провести допит цих свідків по відеоконференцзв'язку без залученнях компетентних органів РФ, враховуючи суть звинувачення в даній справі… Ви фактично відмовилися від допиту даних свідків", – заявив Дев’ятко.

Він також обурився: "Було забезпечено лише допит одного свідка, що порушує розумні строки розгляду справи",

"Враховуючи, що Юрій Ільїн виявив бажання дати показання і ви можете забезпечити його участь, суд допитає його 18 квітня…

"Щоб ви не вводили всіх в оману, суд переконує вас, що нікуди не поспішає і буде об’єктивно з’ясовувати всі обставини для забезпечення права на захист Віктора Януковича. Тому, звісно, 18-го і 19 квітня ми не зможемо провести судові дебати. Вони відбудуться 25-го та 26 квітня"

"Відповідно завтра допитуємо двох експертів, яких суд викликав, а також за вашим клопотанням – свідка Кобилинського. Інших свідків, якщо ви забезпечите їх прибуття чи вихід на відеозв’язок – 11, 12, 18 і 19 квітня.

"У тому числі суд гарантує у разі бажання допит Віктора Януковича – без залучення компетентних органів РФ"

Суддя оголосив перерву до 10 ранку четверга, 5 квітня.

На брифінгу після засідання Сердюк заявив: "Суд фактично вирішив не допитувати ключових свідків – Азарова, Захарченка, Клюєва, Якименка та інших… Було допитано 40 свідків з боку прокуратури, з боку захисту було задоволено лише 16 свідків".  

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ