Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Система розумного будинку — основні функції та складові елементи

Під поняттям розумного будинку мають на увазі комплексне рішення щодо автоматизації повсякденних операцій у будинку або квартирі, що дозволяє полегшити життя мешканців.

Що таке розумний будинок — сукупність датчиків, розумний будинок контролерів та інших систем, здатних забезпечити віддалене керування системами або програмування заданих функцій. Основне призначення — забезпечення зручності, економія сил, ресурсів та часу.

Сукупність всіх пристроїв та систем отримала назву екосистема. Вона має виконувати певні функції без безпосереднього втручання людини після разового програмування. Наприклад, наявність розумного будинку дозволяє автоматизувати процес увімкнення та вимкнення світла в нічний час за необхідності відвідування санвузла або інших точок будинку.

Що може робити система розумний будинок?

Серед основних функцій розумного будинку можна виділити кілька напрямків:

  • Підвищення комфорту проживання. Автоматизація більшості процесів дозволяє витрачати мешканцям менше сил і часу на виконання дрібних рутинних справ. Автоматичне увімкнення світла, налаштування розумний будинок, датчик відкриття фото комфортного температурного режиму, увімкнення музики, побутової техніки, інших функцій.
  • Підвищення безпеки. Використання сучасних систем розумного будинку дає змогу обмежувати можливість проникнення на територію сторонніх людей. Крім того, система датчиків вловлює утворення диму, протікання води, виникнення джерел відкритого вогню. Залежно від варіантів обладнання можливе спрацювання систем, що вирішують проблему, або передача відповідного сигналу власнику майна та екстреним службам.
  • Енергозбереження та економія. Добре опрацьована система забезпечує зниження потенційних витрат, спричинених різними аварійними ситуаціями та форс-мажорами. Також знижується споживання електроенергії, оскільки вбудовані датчики руху та присутності дозволяють організовувати освітлення у приміщенні лише тоді, коли це реально необхідно. Вимкнення світла відбувається автоматично, якщо в кімнаті нікого немає.

У чому полягає концепція розумного будинку? У максимальній автоматизації всіх процесів, що дозволяє підвищити рівень комфорту, безпеки та створити умови для економії сил, часу та ресурсів.

Які системи входять у розумний будинок?

Зазвичай у комплект системи розумного будинку входить ряд різних пристроїв, які можна розділити на три основні групи:

  • Хаб (інші назви — контролер, централь, шлюз, міст) — це спеціальний об'єднуючий пристрій, який отримує сигнали з усіх елементів системи, що змонтовані в будинку. Відповідає за отримання даних та подальше віддалене управління системою, включаючи віддачу необхідних команд через мережу інтернет.
  • Сенсори та датчики. Компоненти, що відповідають за збір різноманітної інформації про зовнішні та розумний будинок, датчик затоплення фото внутрішні умови, включаючи температуру повітря, дані про рух та переміщення в будинку, наявність або відсутність диму, рівень освітленості та інше. Можливе встановлення спеціальних захисних датчиків на вікна та двері, які контролюють щільність їх закриття.
  • Актуатори — виконавчі устроії. Найбільш представлена ​​група пристроїв, призначена для виконання різних команд у процесі здійснення керування вибраними домашніми приладами. До цієї категорії можна віднести розумні розетки, димери, вимикачі. Також сюди відносяться трубні клапани, всілякі реле, кліматичні контролери тощо.

Також використовуються додаткові компоненти, до яких належать пристрої забезпечення зворотного зв'язку — пульти дистанційного керування, спеціальні кнопки та сенсорні панелі, інше. Використання в більш сучасних моделях голосового керування дозволяє відмовитися від деяких керуючих пристроїв.

Домашня автоматизація або розумний будинок https://electrica-shop.com.ua /-umniy_dom_videonablyudenie_i_domofoniya — це комплексне рішення, яке спрямоване на підвищення комфорту проживання завдяки встановленню низки спеціальних пристроїв для збирання та обробки даних, а також забезпечення управління. При цьому керування можливе навіть у віддаленому режимі, що особливо актуально за потреби тривалого відлучення з дому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ