Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

В Україні з'явились невідомі, які залякують органи правопорядку, - Садовий про сміттєву кризу

Майорівка
Майорівка
кульпарківська 128
кульпарківська 128
Наукова-В.Великого
Наукова-В.Великого
Айвазовського 10-12
Айвазовського 10-12
1/6
Через потепління та неможливість вивозити ТПВ з міста у Львові склалась критична ситуація Такий висновок зробила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, засідання якої відбулося сьогодні, 17 березня.

Комісія розглянула два питання – одне з яких стосувалось критичної ситуації із вивезенням ТПВ у місті Львові. Адже станом на зараз вже 28% майданчиків ТПВ є переповнені і ситуація має тенденцію до погіршення.

Як наголосив під час доповіді керівник департаменту житлового господарства ЛМР Сергій Бабак, станом сьогодні 344 майданчики, а це 28%, є переповненими. І ситуація має тенденцію до погіршення. Водночас заступник голови комісії Ірина Маруняк додала, що в деяких районах переповнення є не просто кількаденне, а навіть тритижневої давності. А згідно із прогнозами гідрометцентру, з наступного тижня очікується ще більше зростання температури зовнішнього повітря, що загрожує надзвичайною екологічною ситуацією у місті.

«На превеликий жаль, місто обмежене нашими повноваженнями. Ми не маємо права утворювати полігони на території міста Львова. І я би хотів, щоби держава Україна, всі керівники нашої держави були свідомі і відповідальні тої надзвичайної ситуації, яка складається у місті Львові. Вже більше 10 місяців ми знаходимся в блокаді. Станом на сьогодні перекриті всі полігони, на які ми вивозили відходи. Останній полігон, який для нас закрився, є в Донецькій області.

Машини, які вчора вивозили відходи, були зупинені невідомими особами, які викидали водіїв з машин, погрожують фізичною розправою. Органи правопорядку наскільки можуть втручаються в цей процес, але і вони залякуються невідомими особами», - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Станом на зараз в нас просто немає, де вивозити сміття. От вчора був інцидент, що шофера з машини просто фізично викинули, а машину просто вкрали. Після втручання  поліції машину знайшли, але вона розмальована різними словами. Водії залякані і перевізники відмовляються своїми машинами їхати дорогами України», - сказав представник компанії «Грінера Україна» Богдан Михалусь.

«Хочу звернути увагу, що це перевантаження на деяких майданчиках є тритижневе. І ситуація набуває загрозливого характеру.

Буквально перед нарадою подзвонив ще один перевізник, який сказав, що з Полтавської області повертають 10 машин. Представники поліції їх зупинили і попередили, що на дорозі їх чекають невідомі особи, готові бити машини. Перевізники залякані, повертаються, тому що немає куди вивозити.

Тому є кілька пропозицій: перше – разом з муніципальною дружиною організувати чергування на в’їздах в місто з метою недопущення завезення сміття з інших міст Львівської області на територію міста Львова. Друге – враховуючи, що на сільськогосподарських ринках міста Львова продукується велика кількість біологічних відходів, обмежити чи тимчасово призупинити роботу продовольчих ринків у місті, тому що сміття з них просто нема куди вивозити», - запропонував Сергій Бабак.

Водночас керівник юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич звернулась із проханням до представника Санітарно-епідеміологічної служби з проханням дати заключення про ситуацію у місті щодо можливості виникнення надзвичайної ситуації місцевого характеру.

«Сьогодні комісія ТЕБ та НС ще раз повторно звертається і до комісії з надзвичайних ситуацій області і державної комісії, тому що йде потепління, є небезпека виникнення екологічних проблем надзвичайно високого рівня. Тому я надіюся, що керівники в державі будуть керуватись здоровим глуздом.

Їм прекрасно відомо, що робиться у Львові  і яка проблематика. Просто треба зняти блокаду і дозволити вивозити ТПВ на ті полігони, які знаходяться в Україні. Тому що вони готові приймати відходи зі Львова, просто їм не дають цього робити»!, - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Рішення комісії буде опубліковано додатково.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ