Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тарас Кремінь закликав організувати безкоштовні курси української мови

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає заклади освіти України підтримати ініціативу провідних університетів країни та організувати безкоштовні курси з вивчення української мови для тимчасово переселених осіб із зони бойових дій.

“Сьогодні наші внутрішні переселенці потребують всебічної підтримки. Організація безкоштовних курсів з вивчення державної мови – це рука порятунку тим громадянам України, які не мали такої можливості раніше. Особливо це стосується тих, хто вимушено покинув свою домівку на сході чи на півдні, де не було місцевих програм розвитку державної мови та фіксувалися численні порушення мовного закону”, – наголошує Тарас Кремінь.

Першими з ініціативою таких мовних курсів виступили Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка і Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, які вже встигли об’єднати тисячі охочих співгромадян. У свою чергу, це – наочна демонстрація реалізації міських програм розвитку та функціонування української мови як державної на 2022-2026 рр., ухвалені міськими радами Тернополя і Чернівців 29 жовтня і 16 грудня 2022 року відповідно.

“Програми мовних курсів відповідають рівням знань слухачів. Хтось раніше соромився розмовляти, хтось вдосконалює свої навички, комусь готуватися до сертифікації на рівень володіння державною мовою. З іншого боку така ініціатива – це краща адаптація переселенців зі східних і південних областей України до українськомовного середовища. Це – яскравий приклад синергії місцевої влади та провідних університетів країни в умовах війни”, – зазначив Тарас Кремінь. 

“Закликаю заклади освіти країни доєднатися до цієї та інших гуманітарних ініціатив на підтримку внутрішньо переміщених осіб. Мова – зброя. Переможемо разом!”, – підкреслив Уповноважений.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ