Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Транзит газу та інфляція: Нацбанк оцінив вплив перекриття "труби" на економіку

Національний банк України прогнозує, що у 2020 році рівень інфляції в Україні складе 5% +/- 1% навіть за умови проблем з постачанням російського газу до Європи через газотранспортну систему України.

«Макроекономічний прогноз НБУ передбачає зниження інфляції до 6,3% на кінець поточного року та до 5% наприкінці 2020 року. У цей прогноз закладене зниження транзиту газу територією України у 2020 та 2021 роках, відповідно до базового сценарію», — повідомили у Нацбанку у відповідь на запит hromadske.

У Нацбанку нагадали, що очікують на зменшення обсягів транзиту російського газу через Україну у наступні 2 роки, проте не прогнозують, що Росія повністю відмовиться від послуг української ГТС.

«Враховуючи це, Росія, ймовірно, не зможе повністю відмовитися від транзиту газу територією України у 2020-2021 роках. Тому базовий сценарій передбачає, що транзит газу знизиться з близько 90 млрд кубометрів у 2019 році до 50 млрд кубометрів у 2020 році та до 30 млрд кубометрів у 2021 році», — зазначили в НБУ.

Втрати України від зменшення обсягів транзиту Нацбанк оцінив у 0,6% ВВП у 2020 році та 0,9% ВВП у 2021 році.

При цьому у Нацбанку зазначають, що через проблеми з транзитом газу можуть виникнути негаразди із функціонуванням ГТС України, а також зростуть ціни на газ для населення та промислових виробників.

«Суттєвим ризиком за такого сценарію буде нерівномірний розподіл транзиту газу протягом року – практично річний обсяг транзиту може припадати на один-два місяці за рік, що суттєво ускладнить підтримку функціонування газотранспортної системи. Крім того, фінансове навантаження з її підтримки практично повністю припаде на внутрішнього споживача, що призведе до подорожчання послуг з постачання газу для промислових та побутових споживачів», — йдеться у відповіді НБУ.

За песимістичного сценарію розвитку подій НБУ прогнозує більші втрати для економіки від припинення транзиту та більше зростання вартості газу для населення, адже близько третини того газу, який споживають українці, імпортується. Через особливість української ГТС, у разі припинення транзиту, імпортувати газ стане складніше, а його вартість буде зростати.

Напередодні представник Єврокомісії на переговорах про транзит газу Марош Шефчович повідомив, що тристоронні переговори про транзит відбудуться 19 грудня. У Міненерго зазначили, що переговори відбудуться у Берліні.

13 грудня у Відні відбулися останні переговори про транзит газу за участі топ-менеджерів Нафтогазу, Оператора ГТС України та російського Газпрому. За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, на переговорах не досягли компромісу.

Зазначимо, що раніше Вітренко повідомляв, що 13 грудня — це дедлайн укладання довгострокового контракту на транзит газу, який має почати діяти з 1 січня 2020 року.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський за підсумками газових переговорів з Путіним повідомив, що новий контракт про транзит газу буде не на один рік, як того раніше вимагала Росія.

Напередодні опублікували дослідження, у якому підрахували, що втрати Росії внаслідок припинення транзиту газу через Україну, будуть у 7 разів більшими, ніж втрати України.

Напередодні міністр енергетики України Олексій Оржель зазначив, що Україна та Росія невдовзі можуть розпочати обговорювати деталі нової угоди про транзит газу, зокрема її термін, обсяги транзиту та тарифи на транзит.

Водночас українська сторона зазначає, що відновлення прямого постачання напряму залежить від погашення Газпромом своєї заборгованості за рішеннями Стокгольмського арбітражу на 3 мільярди доларів.

Новий раунд переговорів мав відбутися 5 грудня, однак цієї зустрічі не сталося. 13 грудня спливає останній термін, коли Україна та Росія можуть укласти довгостроковий контракт на транзит газу до Європи через українську ГТС, який діятиме з 1 січня 2020 року.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ