Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тренування української морської піхоти (відео, фото)

Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
Фото ДПСУ
1/8
В рамках розвитку Морської охорони Держприкордонслужби та за підтримки міжнародних партнерів в даний час триває активна робота з нарощення її сил та можливостей. Про це сьогодні, 7 лютого, повідомили Гал-інфо у прес-службі Державної прикордонної служби України.

Зокрема керівництвом Регіонального управління Морської охорони вже напрацьовані чіткі пропозиції, в тому числі й щодо заходів з вдосконалення системи підготовки персоналу. На необхідність нарощення рівня підготовки як молодшого персоналу, так і офіцерів наголошував і Голова ДПСУ Сергій Дейнеко. В цьому напрямку охоронцям морських рубежів необхідно розвивати вже наявну базу відповідного Навчального центру.

Як відмічає контр-адмірал Олег Костур, начальник Регіонального управління Морської охорони, в Навчальному центрі відбувається підготовка молодших фахівців корабельно-катерного складу, здійснюється перепідготовка, підвищення кваліфікації командирів кораблів, катерів. А водолазні фахівці готуються у відповідному закладі Збройних Сил України, де отримують базову підготовку та первинний сертифікат. При цьому Служба сплачує за їх навчання.

«Базова підготовка – це основа водолазної справи, що стосується правил здійснення занурення, забезпечення безпеки та збереження здоров’я водолаза. Однак, в застосуванні за призначенням в Морській охороні, військовослужбовець у водолазному спорядженні – це, в першу чергу, фахівець правоохоронного органу, який під час оглядової роботи повинен виявляти місця облаштування тайників, схованок, використання конструктивних особливостей підводної частини судна для прихованого переміщення заборонених предметів через кордон тощо. Він також повинен мати навички прихованого і штурмового проникнення на борт, затримання і нейтралізації правопорушника у відповідності до ситуації та в межах компетенції, а, також, проведення оглядової роботи в суднових приміщеннях», – зазначає Олег Костур.

Саме тому, як один з елементів подальшого розвитку навчально-матеріальної бази Морської охорони з залученням міжнародних партнерів та реалізації проектів міжнародної технічної допомоги планується створити комплекс для підготовки відділів спеціальних дій та оглядових груп, в тому числі і з водолазним полігоном.

«Це спеціалізований полігон, що не має аналогів в Україні. Його розробка включає в себе досвід наших колег, з якими ми проходили спільні навчання – Берегова охорона США, Туреччини, Грузії, Румунії, Естонії, Греції та багатьох інших країн, а також досвід самих наших бійців у вирішені службових задач. Тому мета створення і функціонування такого комплексу – щоб персонал Морської охорони, зокрема який має водолазну кваліфікацію, отримавши базову підготовку у відповідному сертифікованому закладі ЗСУ, могли відпрацьовувати навички нашої правоохоронної прикордонної специфіки», – наголошує керівник регіонального управління.

На такому навчальному полігоні розглядається можливість створити кілька навчальних зон, які відповідатимуть тематиці підготовки і бійців відділів спеціальних дій, і оглядачів зі складу екіпажів: елементи конструкції судна, для імітації дій із підводного підйому на борт різної висоти, тренажер з обстеження підводної частини судна, фрагмент відтворення суднових приміщень різного типу для відпрацювання оглядової і штурмової практики спецпідрозділу і ще багато навчальних зон для максимально ефективної підготовки бійців у цілком реалістичних умовах.

Не менш важливим напрямком діяльності та підготовки персоналу Морської охорони є боротьба за живучість надводного корабля. Зрозуміло, що у реальній ситуації це мають бути швидкі та злагоджені дії персоналу в умовах стресу, найчастіше за штормових погодних умов, хитавиці, задимленні чи інших ускладнень. Відповідно до такої ситуації треба бути готовим, з вміннями і навичками, відточеними до автоматизму. Наразі, Морська охорона Держприкордонслужби проводить підготовку персоналу на тій навчально-тренувальній базі, що є в наявності. Використовуються й навчальні бази Адміністрації Морських портів України на договірній основі.

«Але ми працюємо на перспективу. Ми розвиваємось, і готуємось до оновлення корабельно-катерного складу. Враховуючи, що у найближчому майбутньому ми плануємо отримати на озброєння новий проект корабля Морської охорони патрульного класу, вже розробили концепцію та ведемо перемовини з іноземними партнерами щодо реалізації ідеї із створення полігону із боротьби за живучість із відтворенням відсіків саме того проекту корабля, нового корабля, з яким ще не знайомий персонал Морської охорони і аналогів якого в Україні немає», – зазначив Олег Костур. Він додав, що «перший екіпаж для цих кораблів готуватиметься у країні виробництва, а решта персоналу – в Україні, саме в Навчальному центрі Морської охорони. Отже, ми маємо підготувати відповідну гідну навчально-тренувальну базу. І тому залучаємо до співпраці міжнародну підтримку, іноземних колег та партнерів Морської охорони».

Варто відмітити, що співробітництво Морської охорони Держприкордонслужби на міжнародному рівні достатньо розвинене. Вже є практичний досвід залучення іноземних інструкторів для проведення тренінгів персоналу, а за умови розвитку і формування сучасної та багатофункціональної навчально-тренувальної бази відкриваються перспективи проведення партнерських тренінгів для колег з Берегової охорони Грузії, Прикордонної поліції Румунії та інших країн-партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ