Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Спорт

Три виду спорту, що продовжують життя, – британський експерт

«Усі ми знаємо, що фізичні вправи корисні для здоров'я, але чи знаєте ви, які з них пов'язані з тривалістю життя?» – запитує журналістка Еліс Парк у колонці для Time.com

Фізична активність приносить вам багато користі – сприяє хорошій роботі серця, покращує кров'яний тиск і стабілізує рівень цукру. Заняття спортом також приносять користь мозку і знижують ризик захворювання деякими видами раку», – зазначає Парк.

«Але які види спорту особливо корисні? Чи має значення, чим саме ви займаєтеся?» – уточнює вона.

Парк розповідає, що в дослідженні, опублікованому Британським журналом спортивної медицини, група європейських і австралійських учених виявила: не всі види спорту мають однаковий ефект на тривалість життя. Вони вивчили 80 000 людей в Англії і Шотландії, які відповідали на запитання про свої заняття спортом з 1994 по 2008 рік.

«Виявилося, що люди, які займалися тенісом, плаванням і аеробікою, мали найменший ризик померти в період проведення дослідження», – наводить Парк дані дослідження.

У середньому, за її словами, 44% випробовуваних виконували рекомендовану для здоров'я кількість вправ (у США це 150 хвилин помірної активності на тиждень). У тих, хто грав у теніс, було на 47% менше ризику померти за дев'ятирічний період проведення дослідження, ніж у тих, хто не тренувався. Серед плавців ризик на 28% нижчий, а серед тих, хто займався аеробікою – на 27%.

«Як не дивно, серед бігунів ризик передчасної смерті не зменшувався, – говорить Парк, додаючи, що, на думку авторів дослідження, це можна пояснити тим, що більшість бігунів були молодшими, ніж ті, хто займався іншими видами спорту. Щоб оцінити їхню смертність, дослідження варто було б продовжити».

Їзда на велосипеді також лише ненабагато знижувала ризик смертності, ймовірно, тому, що більшість людей, які нею займалися, робили це в розслабленому стані або ж їздили на велосипеді на роботу, а значить, не так вже й напружувалися і потіли.

«А ось теніс і плавання вимагають дуже активної діяльності», – наголошує Парк.

Саме тому автори дослідження зазначили, що не слід сприймати його як пораду змінити вид спорту, яким ви займаєтесь. Головне в тому, що люди, які займаються спортом, живуть довше.

«Усі види спорту корисні, – цитує Парк авторів дослідження. – Людина сама повинна вирішити, що їй подобається і який вид фізичних вправ підходить саме їй».

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ