Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Це подорож в інші світи”, - Надія Величко про концерт “Сутінки богів” в Органному залі

У суботу, 16 березня, у Львівському органному залі звучатиме музика з опери Ріхарда Вагнера “Сутінки Богів” – вперше в Україні на органі.

Унікальне перекладення фрагментів опери здійснила солістка Органного залу Надія Величко. “Вперше музику Вагнера на органі я почула у виконанні Віталія Миколайовича Півнова, тодішнього соліста Органного залу, – розповідає виконавиця. – Пам’ятаю його “Польот Валькірій” та “Похоронний марш Зігфріда”. Мені дуже сподобалося це звучання. З часом я почала робити свої транскрипції творів Вагнера для органа”.

“Сутінки богів” – це вже друга програма Надії з творів Вагнера, адаптованих нею для органа. “Намагаюся передати всі барви оркестру. Наприклад, наш орган дозволяє залучати звучання мідних духових”, – ділиться органістка.

Ексклюзивність концерту в тому, що всі фрагменти з цієї опери Вагнера ще ніхто в Україні не виконував на органі. Сама опера триває близько двох годин, Надія обрала найвідоміші та найемоційніші фрагменти з неї: “Подорож Зігфріда Рейном”, “Інтерлюдію з першої дії”, “Прелюдію до Другої дії” та “Похоронний марш Зігфріда”.

“Це буде повне занурення у вагнерівський світ! Раджу налаштовуватися на музичну медитацію”, – каже Величко. – Ця музика дуже чуттєва, я б навіть сказала, екзальтована. У той же час, у ній сховано велику силу, що здатна руйнувати реальність, викликати стан ейфорії. Це подорож в інші світи”.

За словами виконавиці, Вагнер створив нову естетику музичної драми. “Оркестр в операх Вагнера створює безперервність музичної симфонії. Одним із моїх завдань, як органістки, буде створення безперервного розвитку музики, що не є простим, але дуже цікавим і захоплюючим”, – пояснює солістка.

Здійснити мандрівку у вагнерівський світ разом із Надією Величко можна 16 березня та 30 березня о 19:00 у Львівському органному залі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ