Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Центр громадського здоров'я МОЗ підписав меморандум з українським виробником ІФА-тестів на COVID-19

Виявлення пацієнтів з COVID-19 за допомогою ІФА-тестів дійсно простіше, на рівні усієї держави, і застосування відповідних тест-систем вітчизняного виробництва дозволить провести масовий скринінг населення.

Про це у коментарі УНН розповів в. о. генерального директора ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” Ігор Кузін.

"У нас вже була доволі продуктивна зустріч із керівництвом української компанії "Діапроф-Мед" (розробники тест-систем на виявлення імуноглобулінів G, M та А до коронавірусу - ред.) і ми проговорили з директором Олександром Шевчуком, з його фахівцями, вірусологами ті напрацювання, які у них є, вони вже на такому фінальному етапі, і дослідні зразки таких тестів вони вже пройшли відповідні випробовування. Ми підписали меморандум рамковий про взаємодію, про обмін інформацією і про спільні дії для того, щоб розібратися в цьому питанні детальніше і з’ясувати роль та місце такого методу діагностики для подальшого розширення цього методу вже на території країни", - розповів він.

Загалом, питання тестування на COVID-19 треба коментувати дуже обережно, каже Кузін.

"Дійсно, метод ІФА – він є простішим, там є доволі прості кваліфікаційні критерії по застосуванню такого методу, його дійсно простіше використовувати на рівні усієї держави і робити масовий скринінг саме цим методом – він простіший з точки зору лабораторного виконання. І дійсно його можна розглядати як основну лабораторну стратегію.

Але чому обережно. Бо позиції міжнародних організацій, на які ми часто спираємося, вони різняться щодо застосування цих методів під час проведення масового скринінгу. Оскільки інфекція нова, то не зовсім відомо, яким чином виробляється імунітет, на скільки він є стійким, на скільки він може використовуватися для діагностики, які є певні особливості перебігу інфекційної хвороби", - пояснів він.

Кузін не виключив, що ІФА-тестування взагалі може бути включене в національний алгоритм та рекомендоване до масового застосування, проте після додаткових консультацій з фахівцями епідеміології, вірусології та відповідними міжнародними організаціями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ