Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

У Bellingcat знайшли підтвердження 137 обстрілів з боку РФ по території України

Влітку 2014 року артилерійські частини російських збройних сил щонайменше 149 разів обстріляли українську територію на Донбасі. У 137 випадках вогонь вели з території Росії.

Про це йдеться у звіті журналістів-розслідувачів Bellingcat ʺНеоголошена війна Путіна. Російські артилерійські удари по території України влітку 2014 рокуʺ, передає Громадське.

У Bellingcat нарахували 408 об’єктів, по яких вели вогонь через кордон з боку Росії. 127 з них розташовані в межах трикілометрової прикордонної зони. 

Зазначається, що масштабні обстріли українських позицій з території Росії почались після того, як українські військові у червні 2014 року почали наступ, аби відновити контроль над містами, які захопили бойовики. 

ʺРосійські Збройні сили почали артилерійський обстріл з території РФ не пізніше початку липня 2014 року. Частота і масштаби цих обстрілів тільки посилювалися до підписання Мінських угод у вересні 2014 року... Обстріли через кордон передували російській наступальній операції на південь від Іловайська і на схід від Маріуполяʺ, — йдеться у звіті. 

З огляду на загальну кількість вирв, російські військові випустили тисячі снарядів упродовж літа 2014 року, відзначають розслідувачі.

ʺНестача наявних у відкритому доступі супутникових знімків і жорсткі критерії класифікації, які використовуються у звіті, означають, що ці цифри є нижньою межею оцінки справжньої кількості атак. Цілком ймовірно, що атак було набагато більше, ніж 149ʺ, — заявляють розслідувачі.

У звіті також зазначено, що серед іншого росіяни використовували гаубиці 2А65 ʺМста-Бʺ та реактивні системи залпового вогню, зокрема ʺГрадʺ.

Під час розслідування у Bellingcat вивчали прикордонну смугу на території України шириною у 22 кілометри (на таку відстань вдаряє 122-мм гаубиця 2А18) в Донецькій та Луганській областях. На території Росії розслідувачі вивчали всю території Ростовської області через кордон від тієї місцевості, яку вивчали в Україні. Аналітики шукали місця обстрілів та вогневі позиції вручну, використовуючи Google Earth, знімки з супутника.

Головною метою розслідування було документування повного масштабу російських артилерійських обстрілів українських сил влітку 2014 року. У Bellingcat вважають, що зафіксовані обстріли можна розцінювати як акти агресії та відкритих військових дії Росії проти України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ