Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У ЛОДА презентували календар про генералів УПА

1/2
Презентація організована з нагоди відзначення Року УПА у Львівській області та 80-річчя створення Української Повстанської Армії.

Як розповів завідувач відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича Національної академії наук України  Михайло Романюк, творці календаря вирішили присвятити роботу еліті Української Повстанської Армії - людям, які мали найвищі звання в УПА, аби про них дізнались якомога більше українців.

“На всю Українську Повстанську Армію було 9 генералів. І абсолютна більшість із них отримали військові звання уже посмертно. Лише двоє генералів Роман Шухевич і Василь Кук отримали ці звання за життя”, - сказав Михайло Романюк.

Згідно з концепцією, на листах календаря зображено дев’ять генералів і згадано три свята, які найбільше шанували та відзначали у лавах ОУН. Навпроти світлин генералів зазначили їхні імена та прізвища, найуживаніші псевдо, роки життя, звання та ілюстрації нагород.

Військові звання в ОУН-УПА були трьох видів: генерал-хорунжий УПА, генерал контррозвідки (представники працювали у Службі безпеки ОУН, військово-польовій жандармерії) та  генерал-політвиховник (члени пропагандивної чи військово-пропагандивної сфери).

Доктор історичних наук, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, співупорядник календаря Андрій Сова наголосив, що донедавна було обмаль матеріалів, які стосувались б окремих постатей генералів УПА. І досі потребують скрупульозного вивчення і дослідження біографії певних керівників. 

"До 1991 року ми не мали фотографічних зібрань не лише щодо генералів, а й воїнів УПА збройного підпілля загалом. Свого часу великі дослідження зробили дослідники з української діаспори, а також видавництво “Літопис УПА”, що комунікували між собою та збирали інформацію. Лише з відновленням незалежності з'явилась можливість працювати в спецхранах, і, відповідно, всі ці матеріали показали громадськості", - пояснив Андрій Сова.

Науковці згадали, що у 2017 році з нагоди підготовки і відзначення річниці УПА був створений Ювілейний комітет, у складі якого було створено Координаційну раду зі вшанування лицарів ОУН-УПА. Лицарями називали тих військових, які отримали звання. 

“Таких осіб в реєстрі є понад 1100. Лише трохи більш ніж половина з них  є ідентифіковані. Про інших, як правило, згадують лише їхні псевдо. Псевдо і сфера діяльності. Постійно триває робота над ідентифікацією цих осіб, над встановленням власника нагороди”, - сказав Михайло Романюк. 

До слова, на сьогодні родинам лицарів вручили 381 нагороду різного ґатунку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ