Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЛОВА прогнозують, що через пів року е-квиток з'явиться на всіх приміських та міжміських маршрутах

Заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко наголосив, що Львівщина першою серед областей країни хоче впровадити програму е-квитка на міжміських чи приміських маршрутах.
Фото ілюстративне: ЛМР

Про це він повідомив під час брифінгу у Медіацентрі Україна у вівторок, 22 листопада. 

“Звичайно, по країні діють електронні квитки в межах міст, що мають єдиний тариф. Натомість в межах області це складніше, бо потрібно напрацювати тарифну сітку, яка б працювала по всій Львівщині”, – пояснив він. 

За словами заступника начальника Львівської ОВА, управління транспорту і зв'язку ЛОВА упродовж останнього року напрацювало відповідну програму та оголосило конкурс на відбір претендентів — інвестора, який встановить відповідне обладнання і буде адмініструвати цю послугу. 

З-поміж чотирьох компаній вчора конкурсна комісія обрала київську компанію ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», з якою область підпише договір щодо встановлення валідаторів на автобусах та введення їх в експлуатацію.

Юрій Бучко зазначив, що процес встановлення валідаторів у приміських та міжміських автобусних маршрутах орієнтовно триватиме пів року:  

"Це процес не швидкий. У нас в області працює на маршрутах 1050 автобусів, відповідно в кожен автобус потрібно поставити обладнання й синхронізувати. Я думаю, що через пів року ця послуга мала б запрацювати”. 

Відповідно до заявки інвестора, Львівщині встановлення валідаторів обійдеться близько 30 мільйонів гривень. Один валідатор на європейському ринку вартує до 800€. 

У департаменті управління транспорту і зв'язку ЛОВА планують, що завдяки валідатору система зможе з точністю розрахувати кількість зупинок, що проїхав пасажир, та зняти коректну плату за проїзд. 

"Як це буде працювати? Пасажир, який заходить в транспорт, при вході відмічається карткою чи гаджетом, а при виході повторює ці дії. Відповідно система фіксує проїхану відстань та кількість зупинок", – розповів Юрій Бучко.

Валідатор має змогу працювати без постійного інтернет-зв'язку: пристрій накопичує інформацію і при появі з'єднання – отримана інформація про поїздки синхронізуватиметься й оплата буде знята. 

Для зручності пасажирів, аби уникнути незручностей з переходом на е-квиток, у приміських та міжміських автобусних маршрутах буде запроваджено перехідний період. Водій автобуса на планшеті фіксуватиме купівлю квитка і видаватиме чек пасажиру.

Після встановлення валідаторів на міжміських чи приміських маршрутах, кожна ОТГ, зважаючи на свої матеріальні спроможності, зможе самостійно прийняти рішення щодо переліку пільгових категорій населення чи кількості дозволених безплатних поїздок для таких верст населення у межах кількох годин, дня чи місяця. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ