Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У львівському скансені з'явився перший за 10 років великий експонат

У Львівському музеї-скансені вперше за 10 років музеєфікують великий експонат
фото з сайту Суспільне

У Львівському музеї-скансені вперше за 10 років музеєфікують великий експонат.

Це перша хатинка у Шевченківському гаю з Полісся. Збудована із соснових брусів, повідомляє Суспільне.

Менеджерка народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Віталія Пастух розповіла, що хатину знайшли під час експедиції у селі Соломир на Рівненщині. Зараз її встановлюють у Шевченківському гаю.

"Це типове житло поліщука 1920 років, тобто цій хаті близько 100 років, для нас це значне надбання. Останній об'єкт перевозився у 2014 — дзвіниця з села Хоросно. Науковці вирішать до якого часу цей інтер'єр будуть створювати, бо хата 1920 року, і, напевно, вони будуть відповідно до цього року формувати наповнення інтер'єру", — каже комунікаційна менеджерка народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Віталія Пастух.

Із 2007 року у цій хаті ніхто не жив. Речей під час експедиції знайшли не багато, розповідає керівник будівельно-реставраційного відділу Львівського скансену Василь Марків.

"На момент, коли хата досліджувалась і розбиралась, була знайдена стара скриня і вишиті рушники, піч була розвалена. Меблів там не було, хата просто стояла пуста", — каже керівник будівельно-реставраційного відділу Львівського скансену Василь Марків.

Хатину з Полісся планують встановити до кінця літа. Також у музеї планують заснувати ще одну етнозону – Волинську.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ