Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обговорили компостування органіки

Як налагоджують роздільний збір і компостують органіку у Львові - обговорили вчора, 17 травня, під час круглого столу. Захід відбувся за ініціативи Zero Waste Lviv і сприяння ЛКП «Зелене місто». Про це повідомили 18 травня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

Участь в обговоренні взяли представники міської ради, ЛКП "Зелене Місто", управління поводження з відходами, компаній-перевізників, ОСББ, управляючих компаній, супермаркетів, ресторанів, районних адміністрацій і громадських організацій. Вони поділилися досвідом та викликами, які виникають на різних етапах впровадження системи роздільного збору та компостування органічних відходів.

За словами першого заступника міського голови Андрія Москаленка, Львів став першим містом в Україні, який за продаж перероблених харчових і садових відходів отримав кошти.

"Зараз у нас стоїть завдання на основі сортування органіки відпрацювати систему роздільного збору й інших видів відходів", - додав він.

Своєю чергою, директор ЛКП "Зелене місто" Святослав Євтушенко розповів, які виклики стояли перед підприємством на шляху до реалізації проєкту роздільного збору та компостування органіки. А також акцентував на технологічних та економічних показниках роботи компостувальної станції.

А керівник відділу роздільного збору органіки ЛКП "Зелене місто" Оксана Кошак прокоментувала, як організований роздільний збір органіки у Львові та розширюється географія проєкту.

Крім того, спеціальним гостем заходу був Енцо Фавойно - науковий директор Zero Waste Europe. Він презентував кращий європейський досвід zero waste міст щодо роздільного збору та компостування органічних відходів. А також відповів на запитання учасників.

Так, Святослав Євтушенко поцікавився, яка середня вартість переробки органіки в Європі. Нагадаємо, у Львові ця послуга вартує 644 грн за 1 тонну харчових і садових відходів. У той час, як у Європі, за словами Енцо Фавойно, це коштує більш ніж у двічі дорожче.

Додамо, що перша в Україні компостувальна станція розпочала свою роботу у Львові в січні минулого року. Весною 2020 стартував пілотний проєкт із роздільного збору органіки від мешканців та бізнесу. А цьогоріч ЛКП "Зелене місто" вперше в Україні продало через аукціон компост, виготовлений із садових і харчових відходів. Зараз продукт можуть купити всі охочі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ