Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулись громадські слухання щодо музею «Територія Терору»

10 червня у Львівській міській раді відбулись громадські слухання проектних пропозицій будівництва Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія Терору». Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Музей побудують на території колишніх «пересильної тюрми №25» і «львівського ґетто» між проспектом В. Чорновола та вул. Джерельною.

Цього року заплановано виготовлення і погодження робочого проекту будівництва Музею. Підготовчі і пошукові роботи перед початком будівництва планують розпочати восени цього ж року.

За словами директора Музею «Територія Терору» Тараса Чолія, на цій території вздовж залізничного насипу можуть бути захороненні останки людей, котрі загинули у «пересильній тюрмі» у 1944–1955 рр.

Начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський повідомив, що всі присутні підтримали проект містобудівної документації.

«Присутні наголосили на необхідності створення такого Музею у Львові. Створення Меморіального комплексу підтримав колишній в’язень «пересильної тюрми №25», сьогодні голова Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко. Основна дискусія виникла навколо питання щодо майбутнього вигляду «Території терору» і відносин з сусідами. Вони підтримали проект, але рекомендували на подальших стадіях його розвитку врахувати їхні побажання, щоб створити гармонійне середовище для львів’ян та гостей міста», - розповів Юрій Лукашевський.

Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору» створюється Львівською міською радою на місці колишніх «пересильної тюрми №25» і «львівського ґетто». Львівське ґетто у Львові існувало з листопада 1941 р. по грудень 1943 р. За даними дослідників у ґетто та у Янівському концтаборі загинуло понад 250 тис. людей. У 1944 р. на цьому ж місці в тих самих бараках окупаційна радянська влада облаштувала «пересильну тюрму №25», (ОИТК №25). За даними істориків за 10 років її функціонування через тюрму пройшло понад півмільйона в’язнів зі всієї Західної України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ