Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вперше в Україні пересадили печінку однорічному малюку від посмертного донора

12 січня у Дитячій лікарні Першого територіального медичного об'єднання Львова вперше в Україні трансплантували печінку однорічному малюку від посмертного донора.
фото - facebook.com/1tmolviv

Про це інформує пресслужба Першого територіального медичного об'єднання міста Львова.

Пацієнт - хлопчик Артемчик із маленького села на Прикарпатті вагою всього 9,5 кг. 

Він народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Діагноз - атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність, який дитині поставили на третьому місяці життя. Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла. 

У серпні 22-річній мамі Христині сказали, що єдиний вихід врятувати сина - трансплантація печінки. Її від посмертного донора таким маленьким діткам в нашій країні ще не робили, а з родини Артемчикові за донора не підходив ніхто. 

Відтак останні чотири місяці хлопчик з мамою перебували в лікарні й чекали на операцію. Там 6 січня малюк відсвяткував свій перший День народження. 

12 січня стало відомо, що у Вінниці в обласній клінічній психоневрологічній лікарні ім. акад. О. Ющенка є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів. 

Печінку, яка поза тілом “живе” максимум 12 годин, з Вінниці доправив вертоліт Нацполіції. Орган в дитячій лікарні на Орлика зустріли трансплантологи львівські лікарі та команда колег з столичної лікарні "Феофанія", які приїхали на допомогу. 

Хірургічне втручання було дуже складним. Спершу лікарям треба було розділити донорську печінку, аби взяти для маленького Артемчика її частину. Потім розпочалася сама трансплантація, яка тривала до ранку - орієнтовно 12 годин.

Відтоді малюк перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом. 

Нині, на сьому добу після операції, лікарі стверджують: печінка працює, стан дитини стабільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ