Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У місті Жовква хочуть знищити сквер Євгена Коновальця в історичній частині міста

Місцевий підприємець у Жовкві хоче забудувати сквер в історичній частині міста. Проти будівництва у сквері виступають громадські активісти та місцеві мешканці. Про це вони розповіли журналісту Гал-Інфо.

У сквері на розі вул. Б.Хмельницького та вул. Коновальця у місті Жовква, Львівської області, нещодавно з'явився паркан. Тут місцевий підприємець планує звести будинок. Як зазначено в паспорті об’єкта будівництво є "реконструкцією з добудовою в порядку регенерації втраченої історичної забудови під торгову-адміністративну будівлю". Замовник робіт Чепіль У.А.

Натомість громада міста вимагає заборони будівництво у сквері. "В центральній частині міста розташовані лише два сквери. Тут повинен бути громадський простір для жителів міста. Натомість будівництво будинку стане початком повного руйнування і остаточної забудови скверу", - зазначив Депутат Жовківської міської ради Андрій Вненкевич.

Наразі, на місці майбутнього будівництва проводяться археологічні дослідження. Тут натрапили на стародавній оборонний мур міста, колодязь та стіни будинку. Також вдалось знайти місце де проходила дорога. "Ділянка знаходиться поруч оборонного муру XVII століття, що раніше оточував місто. Нам вдалось натрапити на рештки декількох житлових та нежитлових споруд XVII-XIX століття. Також вдалось виявити криницю XVI століття. Окрім того тут є фрагмент дороги XVIII-XIX століття. Виявлені фундаменти будівель, котрі ми наразі не змогли ідентифікувати. Ймовірно вони були розташовані на вулиці Бедгаса, котра тут пролягала, де розташовувалась жидівська миква", - розповів Тарас Іванишин, археолог Державної історико-архітектурного заповідника.

Він також зазначив, що на даному етапі дослідження археологам відомо цілковито параметри лише одного будинку XVIII століття, однак жоден з віднайдених фундаментів не відповідає запланованому проекту будівництва на даній ділянці.

"Як мер міста вважаю недоцільним будівництво на ділянці Коновальця 11а. Я прихильник тієї думки, що у сквері, котрий носить ім'я Євгена Коновальця слід встановити пам’ятник, котрий наразі розташовується в непримітному місці, та облаштувати тут зони відпочинку", - зазначив Петро Вихопень, мер міста Жовква.

Він також додав, що ним було ініційоване звернення в інспекцію архбудконтролю щодо проведення перевірки законності будівництва і призупинили роботи. "Я вважаю, що підприємець діє в незаконний спосіб, хоч він стверджує про наявність усіх необхідних для будівництва документів", - додав Петро Вихопень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ