Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У парламенті не підтримали вдосконалення ProZorro

Сьогодні, 23 жовтня, о 2 годині ночі у Верховній Раді України відхилили законопроект №8265, спрямований на підвищення ефективності публічних закупівель. “За” проголосували лише 166 народних депутатів. Про це повідомили на Prozorro.

Законопроект передбачав ряд суттєвих новацій – правове врегулювання закупівель на “допорогові” суми (до 200 тисяч – для товарів та послуг і 1,5 тисяч – для робіт), удосконалення механізмів оскарження та можливість для бізнесу виправити технічні помилки після проведення аукціону. 

Законопроект вводив термін “спрощена закупівля” для тендерів на суму від 50 до 200 тисяч гривень. Понад 250 тисяч закупівель, які сьогодні відбуваються поза системою, могли у разі подальшої підтримки законопроекту у парламенті стати доступними для моніторингу та мати етап аукціону. 

Крім того, законопроект передбачав право для переможця аукціону виправляти технічні помилки та довантажувати документи протягом 24 годин. Це дозволило б замовнику зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію, яку раніше він змушений був відхилити за недотримання вимог.

Серед інших положень законопроекту – запровадження електронних каталогів, удосконалення механізму оскарження торгів в Антимонопольному комітеті та можливість бізнесу повернути плату за задоволену скаргу.

Для внесення даних змін у законодавство тепер потрібно реєструвати новий законопроект та проходити процедуру його погодження. Але ми переконані, ці зміни обов'язково будуть. Закликаємо депутатів їх підтримати уже в новій редакції законопроекту. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ