Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У разі невиконання Мінських угод санкції проти Росії мають бути продовжені – президенти України та Латвії

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом заявив, що російська сторона фактично зриває виконання Мінських домовленостей та наголосив на необхідності подальших міжнародних санкцій у разі відсутності прогресу.

Президент поінформував про зусилля України для повної імплементації Мінських домовленостей. «Сьогодні ми завершили відведення танків і починаємо відведення артилерії калібром менше 100 мм. Підкреслюю, що Україна повністю відкрита для моніторингу з боку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, неухильно дотримується взятих на себе зобов’язань», – сказав Президент у заяві для ЗМІ за підсумками зустрічі.

Глава держави також поінформував, що сьогодні в Мінську представники України представляють концепцію змін до виборчого законодавства, які було домовлено спільно розробити на зустрічі в «Нормандському форматі».

У той же час, наголосив Президент України, російська сторона фактично зриває імплементацію Мінських домовленостей. «Незаконні вибори не скасовані, а лише перенесені, дискусії по виборчому формату фактично заблоковані, провокативні заяви про те, що вибори не будуть проводитись за українським законодавством постійно лунають з боку так званих лідерів окремих районів Донецької і Луганської областей, недопуск спостерігачів ОБСЄ ані до неконтрольованої ділянки україно-російського кордону, ані до місць зберігання техніки для ефективної перевірки, недопуск або висилка представників міжнародних авторитетних організацій, включаючи «Лікарів без кордонів», представників ООН, перешкоджання діяльності представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, незвільнення українських заручників, які незаконно утримуються як на окупованих територіях, так і в Російській Федерації, створює серйозну загрозу імплементації Мінського процесу», – відзначив Петро Порошенко.

Глава держави повідомив, що під час зустрічі із своїм латвійським колегою детально проінформував латвійських, європейських партнерів, що в умовах подальшої неімплементації, блокування реалізації Мінських домовленостей виникає тверда необхідність в продовженні санкцій, які були запроваджені Європейським Союзом, іншими нашими країнами-партнерами. «Я окремо вдячний пану Президенту за тверду і неухильну підтримку цієї позиції, яку Латвія продемонструвала», – заявив Петро Порошенко.

У свою чергу, Президент Латвії Раймондс Вейоніс підкреслив, що сподівається на повне і безумовне виконання Мінських домовленостей, та висловився за продовження санкцій у разі їх невиконання. «Це надзвичайно важливо для всіх сьогодні. Існування економічних санкцій проти Російської Федерації має зберігатися до повного виконання положень Мінських угод», – підкреслив Раймондс Вейоніс, зазначивши, що йдеться передусім про виведення всіх іноземних військ з території України та військового озброєння. «Перегляд економічних санкцій по відношенню до Росії неможливий без виконання саме цих основних положень», – додав Президент Латвії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ