Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Швеції проведуть альтернативну Нобелівську премію з літератури

Шведська академія не буде вручати цього року Нобелівську премію з літератури. Але група шведських культурних діячів збираються провести нагородження власної версії найпрестижнішої нагороди у світі на після скандалу, який охопив Шведську академію, - УНІАН.

Нобелівська премія з літератури була скасована в травні після того, як були висунуті звинувачення у сексуальному домаганні проти Жана-Клода Арно, чоловіка Катаріни Фростенсон. Вона у свою чергу письменниця і член Шведської академії, яка визначає щорічних переможців. У червні Арно звинуватили у зґвалтуванні, але він заперечує це.

Скандал дав початок дебатам про патріархальну природу академії, а також сутичкам у шведській пресі між академіками, що призвели до низки відставок і скасування вручення Нобелівської премії з літератури цього року. Натомість понад 100 шведських письменників, акторів, журналістів і інших діячів культури сформували Нову Академію, яка проведе вручення альтернативної версії премії восени в ті ж дні, що і традиційно вручається Нобелівська.

«Ми заснували Нову Академію для того, щоб нагадати людям, що література і культура в цілому повинні просувати демократію, прозорість, емпатію і повагу без привілеїв, упередженої зарозумілості і сексизму», - йдеться у заяві новоствореної організації.

«В часи, коли людські цінності дедалі частіше ставляться під сумнів, література стає ще важливішою контрсилою, яка зупинить культуру мовчання і пригноблення. Нова Академія вважає важливим, щоб найпрестижніша премія з літератури була вручена в 2018 році», - додають шведські діячі.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ