Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стрийському парку почали боротьбу з омелою

Львівська міська рада напрацьовує стратегію боротьби з омелою, яку буде винесено на розгляд найближчого пленарного засідання сесії ЛМР. Станом на сьогодні роботи щодо боротьби з омелою проводять у Стрийському парку, - прес-служба Львівської міської ради.

«Основною передумовою поширення омели є антропогенний вплив. Такий вплив передусім виражається кліматичними змінами останніх десятиліть, а саме глобальним потеплінням, що зумовлено людською діяльністю. Для омели білої критичною є температура близько –30°С. Останнім часом у зв’язку із потеплінням клімату створюються передумови для поширення омели. Ми скерували листи у районні адміністрації та дирекціям наших скверів і парків, як нагадування про те, що потрібно виконувати роботи по боротьбі з омелою», - розповіли у відділі екології Львівської міської ради.

У рамках проведення заходів з озеленення міста Львова з міського бюджету виділяють кошти на догляд за зеленими насадженнями, в т.ч. вживають заходи з боротьби з омелою білою, а саме застосовують механічний метод обрізування гілок з кущами омели, які не плодоносять, на 5-7 см, а з плодоносними – не менше 15-20 см нижче місця прикріплення її до гілок. У разі ураження крони дерев омелою білою більш, ніж на 60% такі дерева видаляють.

«Станом на сьогодні ми проводимо роботи у Стрийському парку. Ми провели обрізку понад 40 дерев: обрізали гілки рослин, вражених омелою. Зараз ми зупинили ці роботи, однак найближчим часом продовжимо. Таке «омолодження» потрібне для дерев, які можуть відновитися. Однак, ті дерева, які масово уражені і не підлягають омолодженню, будемо зрізати», - зазначила в.о. директора Стрийського парку Олена Мазурик.

Цього року роботи з боротьби з омелою білою продовжують. Водночас боротьба з цією проблемою на одній окремій адміністративній одиниці неефективна. Цілковите подолання проявів ураження дерев можливе за умови проведення одночасних та суцільних робіт у західному регіоні.

Наприкінці 2017 року науковцями Лісотехнічного університету розроблено Комплексну стратегію озеленення міста Львова, яка має на меті впорядкування парків, скверів та вуличних насаджень м. Львова, а також одним із пріоритетних напрямків стратегії є боротьба із поширенням омели білої. Згідно з стратегією, запропоновано такі напрямки боротьби з омелою білою:

- визначення районів із найбільшим рівнем заселення омелою.

- дерева, які підлягатимуть цілковитому видаленню через масове заселення омелою, зрізати восени чи на початку зими, щоб так виключити урожай насіння омели на них від його рознесення птахами в зимовий період.

-  до початку робіт з обрізанням гілок з омелою чи видалення сильно заселених нею дерев, необхідно вирішити питання можливості проведення цих робіт на всіх насадженнях району, незалежно від їх відомчого підпорядкування. У протилежному випадку залишаться окремі ділянки з омелою, як розсадником, для подальшого поширення цього напівпаразита.

-  при обрізуванні гілок з омелою дотримуватися зрізу на 2–3-кратній віддалі нижче куща омели відносно того, що офіційно на цей час рекомендується.

-  через 5-річний період провести повторну інвентаризацію заселення омелою (чи її відродження) обрізаних раніше насаджень з наступним видаленням виявленої омели.

- для здешевлення заходів із видалення омели задіювати подрібнювачі неліквідної деревини для промислової утилізації обрізаних гілок.

- проводити постійну систематичну роботу із ліквідації відкритих нецивілізованих сміттєзвалищ як джерела живлення птахів родини воронових, що поширюють насіння омели», - зазначили у відділі екології.

Cтаном на сьогодні Стратегія доопрацьовується, після чого буде винесена на розгляд сесії ЛМР для затвердження та подальшої її реалізації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ