Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У жовтні 1894 року у Станіславові створили одну із перших жіночих організацій у краю

У жовтні 1894-ого у Станіславові близько 90 жінок з ініціативи Наталі Кобринської створили “Товариство руських жінок”. Це була одна із перших жіночих організацій у краю.

До того жінки гуртувались у товариства при церквах, але характер нової організації був зовсім інший. Одна з ідей Кобринської, яку вважають засновницею жіночого руху в Україні і одним із перших теоретиків фемінізму, полягала в тому, що жінка має працювати поза домом. Якщо вона стане більш незалежною, то це приведе до глибоких суспільних зрушень, від яких виграють усі українці.

А щоб полегшити жінці можливість працювати, необхідно створити для неї відповідні умови. Кобринській належить революційна на той час ідея створення... дитячих садків. Також вона пропонувала започаткувати так звані “селянські кухні”, де б для громади мали готувати їжу спеціальні люди у часі жнив, коли жінки не мали змоги.

Кобринська твердила, що з огляду на не високий рівень освіти загалу жінок література є найкращим способом “засвоєння нових ідей людства”. Товариство видавало альманах. Кобринська започаткувала серію книг “Жіноча бібліотека” - світова класику в українському перекладі. Це в час, коли шкіл, де б вчили українською мовою, майже не було.

Містом створення організації обрали Станіславів, а не Львів зокрема тому, що у ньому питома вага українського населення була вищою.

Цікаво, що Кобринська почала поширювати ідеї фемінізму і ініціювала створення жіночої організації заледве через чотири роки після першого масового віча українців Галичини, у Російській імперії тоді ще не існувало легальних партій, а в Австрійській, де вона жила, тільки нечисленні чоловіки мали доступ до шкіл та право голосу. Хоча визнання до неї прийшло лише після смерті.

Інформацію взято з книги Марти Богачевської-Хом’як “Білим по білому”.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ