Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна не може бути «канонічною територією» московської церкви, - політолог

Здобуття церковної єдності – формування єдиної помісної автокефальної Православної Церкви в Україні – це досягнення духовної незалежності, отримання важливого атрибуту незалежної держави. Таку думку на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук висловив політолог Володимир Цибулько.

«Не може Україна бути «канонічною територією» московської церкви, центр якої – у державі-агресора, а сама церква фактично підтримує російську агресію. Здобуття власної, української церкви має канонічний шлях, який відповідає традиціям світового православ’я. Єдиний, хто може надати автокефалію – це Вселенський Патріарх. Традиція передбачає звернення до нього світських і церковних властей.

Це – не «втручання держави у церковні справи», оскільки держава не визначає внутрішніх питань церковного життя. Президент, уся державна влада реалізують обов’язок забезпечити права десятків мільйонів українських православних, які через позицію московської церкви залишаються поза світовим православним спілкуванням. Ці права забезпечуються, зокрема, шляхом звернення до світових релігійних центрів. Постання автокефальної української церкви не означає, що вона стане державною: Українська держава забезпечить рівність для всіх церков і релігійних організацій.

Митрополит Димитрій: Нам потрібна згода Церкви-Матері, мачуха просто повинна з цим змиритися

Звернення Президента України про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, підтримане Верховною Радою України, а також звернення ієрархів українських православних церков, було прийнято до розгляду на засіданні Синоду Вселенського Патріархату. Фактично, Вселенський Патріархат визнав право українців мати свою церкву, відмовився ділити українців на «канонічних» і «неканонічних», і розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

Автокефалія ще не в кишені. Зроблено вагомі кроки. Ми ще ніколи не були так близькі до мети. Треба боротися і молитися за те, щоб дійти до неї», - написав політолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ