Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські майстри створюють дерев’яні аксесуари з унікальним гравіюванням

Програма "Майстер справи" на UATV розповідає, як можна поєднувати столярне ремесло з сучасними технологіями.

Ігор і Марина Фостенки заснували майстерню 5 років тому, поставивши в пріоритет ідеї та якість. Вони зуміли поєднати столярство з сучасними технологіями.

“Ми робимо різноманітні аксесуари з дерева, а саме – настінні карти, окуляри, гребені для бороди, блокноти, брелоки, качалки для тіста, кухонні обробні дошки тощо. На наших топових продуктах ми вказуємо, що це з України, і дуже цим пишаємося”, – розповідають засновники майстерні дерев’яних аксесуарів.

До того як пара зацікавилася деревом, Ігор працював у IT-сфері та займався сайтами. Але потім вирішив продати свої проекти і почав займатися організацією столярного виробництва.

Подружжя спочатку зовсім не розумілося на столярному ремеслі. “Наш перший верстат простояв на вулиці під дощем два місяці, бо ми не знали що з ним робити. Протягом двох місяців Ігор розібрався з верстатом без інструкцій і почав вирізати перші вироби з дерева”, – поділилася Марина Фостенко.

Перший рік вони працювали в сауні, в прибудові у батьків: “Потім ми зняли приміщення, докупили верстати, взяли людей на роботу – і виробництво почало давати результати”.

Ігор і Марина Фостенки розповіли про процес виготовлення дерев’яних виробів.

Спочатку в цех прибуває заготовка – це може бути шматок дерева або фанери.

Ігор і Марина завжди шукають матеріали високої та стабільної якості. Говорячи мовою маркетингу, вони створюють додаткову вартість для простих речей. Лазерний верстат дозволяє наносити на поверхню найтонше гравіювання.

“Ми поставили собі за мету – робити ті вироби, які приносять нам задоволення”, – розповідає Ігор. Наприклад, він придумав серію гребенів для бороди з різним гравіюванням і написами від “Боюся бороди” до “Я люблю тата”.

На сьогодні найвідоміший продукт цієї майстерні – дерев’яна карта світу. Це фрагменти високоякісної фанери, вирізані на лазерному верстаті й розфарбовані.

За їхніми словами, вся справа не в самій карті, а в тому, як її застосувати в інтер’єрі. Виріб не потрібно прикручувати до стіни. Секрет – у високоякісній липкій стрічці.

Людина отримує карту з номерами на кожному шматочку, у неї є інструкція, який номерок на якому місці має бути. Ця карта світу мала такий початковий успіхи, що Ігор і Марина розмістили її на декількох краудфандингових платформах. Вони зібрали 120 тис. дол., та замовлення продовжували сипатися.

Натхненний успіхом, Ігор запустив лінію докладніших карт різних міст. За допомогою лазерного верстата вдається робити точні прорізи, які відповідають вуличкам та іншим топографічним деталям.

Найбільш довгограючим предметом Ігор називає окуляри. На те, щоб удосконалити перший прототип до потрібної якості й запустити у виробництво, в Ігоря пішло два роки. Він хотів, щоби за зносостійкістю вони вийшли відповідними до окулярів з інших матеріалів. Тому Ігор узяв не фанеру, а тропічне дерево венге.

UATV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ