Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

«Українському потенціалу бракує системної стратегії», - Ян Томбінські

На IV Форумі місцевого самоврядування у Львові на останній панелі учасники дискутували про децентралізацію в контексті європейської інтеграції України. У заході взяв участь посол ЄС в Україні Ян Томбінські.

«Україна – це країна, яка за останні 25 років буксує в нижчій категорії. Тому потрібні такі тренування і стратегія, щоб вона могла увійти до категорій вищих. І самоврядування є одним з елементів такої стратегії. Можемо побачити приклад країн, у яких самоврядування було запроваджено у пострадянський час і яке це дало результати. І такі результати треба напрацьовувати в усіх містах України.

Насамперед, потрібно приймати рішення, які репрезентують місцевих людей, тому підзвітність на локальному рівні набагато вища, ніж на центральному.

Ті моделі, які готові зробити те, що є необхідним для своїх громадянин – вони набираються досвіду і розуміння, що це не виконання повноважень, а служба для суспільства. Також потрібно вивчити досвід інших країн і використати унікальну міжнародну допомогу Україні, такої допомоги, як за осанні два роки, у неї не було. Але все залежить від українців – наскільки ця допомога буде використана. Не можна допомагати тому, хто не працює або працює погано.

Потрібні такі елементи, які можна втілити у життя в районах. Потрібно побудувати такий комітет, який буде вивчати досвід, шукати, де в Україні вже є щось побудовано найкраще, і це може бути і на нижчому рівні, і поширювати це. Це буде своєрідним елементом центру, що допомагатиме управлінню. Потрібно створити майданчик українського досвіду самоврядування.

Європейський Союз допомагає Україні коштами, щоби будувати елементи такого самоврядування. Це майже 180 млн євро на доступні програми, які ми запустили за останні 5 років. Плануємо запустити нові програми, але багато коштів так і залишаться у нас, бо нема українських проектів, на які можна використати ці гроші. Країні не потрібно просити додаткових грошей – бо ті, які були надані – не були використані. І завдяки тому, як зараз ЄС працює для України, ми намагаємося максимально зменшити кількість міжнародних експертів і залучити якомога більше українських експертів. Бо мета цього процесу – побудувати українську компетенцію управління, допомогти українським експертам використовувати український потенціал. Для цього будемо відкривати і наступні проекти, надавати гроші українським установам, інститутам, українському самоврядуванню, щоб воно побудувало процес, який працюватиме для України», - зазначив посол ЄС в Україні Ян Томбінські.

Нагадаємо, впродовж двох днів у Львові відбувався IV Форум місцевого самоврядування, який організовує Інститут міста, за ініціативи Львівської міської ради. Захід є платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем і перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ