Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УКРОП вимагає припинити встановлення загальнобудинкових лічильників газу

Львівські укропівці вимагають призупинити встановлення загальнобудинкових лічильників обліку природного газу без згоди мешканців будинку та не встановлювати їм граничний об’єм використання природного газу. Про це повідомили в УКРОПі.

Відповідну ухвалу з ініціативи фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» вже вдруге винесли на розгляд депутатського корпусу Львівської міської ради. Та тільки 27 депутатів міської ради, як показує голосування, підтримали львів’ян у їхній боротьбі з ПАТ «Львівгазом».

Уперше цю ухвалу депутати розглядали 10 листопада на пленарному засіданні Львівської міської ради. Тоді за неї проголосували лише 18 депутатів.

Голова фракції УКРОП у Львівській міській раді Ігор Телішевський зазначає: «Депутати партії УКРОП уже кілька місяців поспіль намагаються зробити все можливе, щоб зупинити в місті незаконні грабіжницькі дії монополіста. Проте, запропоновану ухвалу депутатський корпус Львівської міської ради не підтримав вдруге».

Не змогли переконати депутатів і слова представника громади – голови одного з львівських ОСББ Георгія Беглярова, який на своєму ОСББ відчув цю проблему, а в своєму виступі в сесійній залі наголосив: «Громадян обурює несправедливість наших газових монополістів із встановленням загальнобудинкових лічильників з наступним покаранням тих, хто з цим не згоден. Для них ПАТ «Львівгаз» встановив не середньомісячну – 4,4 м. куб, а граничну – 9,8 м. куб. норму споживання газу на кожну зареєстровану за місцем проживання людину. Крім того, споживач втрачає право отримати квартирний прилад обліку за рахунок постачальника. Потерпають від такої політики насамперед найбідніші громадяни».

Не зважаючи на те, що Львівська міськрада відмовилася почути звернення, укропівці не будуть на цьому зупинятися. Уже готують необхідний пакет документів для того, щоб звернутися до суду, де мають намір захистити права споживачів газу.

Нагадаємо, що підприємства України, які постачають газ населенню, відповідно до ст. 3 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», зобов’язали встановити індивідуальні лічильники газу в кожній квартирі. Однак, по всій Україні представники монополіста, посилаючись на Кодекс газорозподільних систем Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) в Україні, почали встановлювати замість індивідуальних загальнобудинкові прилади обліку газу.

Такі дії є порушенням права мешканців на об’єктивний облік витрат через те, що оплата буде налічуватись не за реально спожитий газ, а ділитиметься на кількість зареєстрованих мешканців у будинку. Таким чином, ті, хто проживають без реєстрації, платити за споживання газу не будуть. Їхні витрати пропорційно розділять між зареєстрованими мешканцями будинку. Таке використання загальнобудинкових лічильників газу порушує європейські практики й законодавство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ