Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: УПА — відповідь нескореного народу: виставка у Тюрмі на Лонцького
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«УПА — відповідь нескореного народу»: виставка у «Тюрмі на Лонцького»

9 березня о 14.00 у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» за адресою м. Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід з вул. К. Брюллова) відбудеться відкриття виставки «УПА — відповідь нескореного народу».

Про це йдеться у повідомленні на сайті Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького», передає Гал-інфо.

До відкриття виставки запрошені історики: генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий; президент Благодійного фонду «Літопис УПА» імені Володимира Макара Микола Посівнич; старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України Михайло Романюк разом з іншими громадськими діячами та дослідниками.

На 24 стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та в повоєнний час.

Інформаційно-просвітницькі стенди розповідають про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби українського народу. Виставка створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом Служби безпеки України. Серед чисельних авторів виставки наукова співробітниця музею Олеся Ісаюк.

Довідка:

Активно антинацистський фронт проявився у лютому-березні 1943 року, коли УПА звільняла цілі населені пункти на Рівненщині та Волині, була створена Колківська республіка на значній території. Щодо вигнання нацистів тривали сутички УПА з червоними партизанами, які мали завдання від НКВД воювати проти повстанців, була боротьба і проти польської Армії Крайової, яка теж претендувала на українську територію. У селі Гайовому Ківерцівського району, де була сильна колонія польської самооборони Пшебраже відбувся так званий «Пшебразький котел», де 31 серпня 1943 року проти повстанців та селян, які виступали проти гніту як польських колоністів, так і нацистів, виступили як АК, так і червоні партизани.

У березні 1944 року вирушив перший ешелон зі Здолбунова, що на Рівненщині, з першими виселеними членами родин поставців. У виставці можна побачити інформацію щодо того, скільки осіб вивезли – йдеться про 187 тисяч людей, які були членами родин бійців УПА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ