Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд схвалив Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою

Кабінет Міністрів України схвалив Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Цей документ ухвалений на виконання статей 7 і 48 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це інформує Урядовий портал

Порядок, розроблений Національною комісією зі стандартів державної мови, створюватиме передумови кар’єрного зростання для державних службовців. Державний сертифікат про рівень володіння державною мовою також наближає зацікавлену особу до набуття громадянства, що закріплює її соціальний і політичний статус, а також впливає на матеріальний та духовний добробут.

Порядок врегульовує процедуру організації та проведення іспиту. Реєстрація, складання іспиту, отримання результатів відбувається через електронний кабінет претендента. Письмова частина іспиту передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання та діалог з екзаменатором на визначену тему. На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Комісія ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифікату. Повторно складати іспит можна необмежену кількість разів, але не частіше одного разу на чотири місяці.

Також в Порядку детально розписані права та обов’язки учасників іспиту, роз’яснені повноваження та принципи роботи іспитової комісії.

Ухвалений Порядок дасть змогу особам, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, а також особам, які мають намір набути громадянство України, скласти іспит на рівень володіння державною мовою

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ