Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Антарктичному науковому центрі показали крижаних медуз

Фото - Антарктичний науковий центр
Фото - Антарктичний науковий центр
Фото - Антарктичний науковий центр
Фото - Антарктичний науковий центр
Фото - Антарктичний науковий центр
Фото - Антарктичний науковий центр
1/3
А ви знали, що в Антарктиці теж є латаття? Національний антарктичний науковий центр показав та розповів про утворення цього красивого явища.

Насправді офіційна назва цього явища – млинцевий лід. Його діаметр може коливатися від 30 см до кількох метрів, а товщина сягає 10 см, розповідають дослідники. 

Такі "млинці" можуть утворюватися кількома способами.

  • Коли вода починає замерзати, в ній з’являються льодяні голки або пластинки.

Згодом вони скупчуються в льодяне сало (така густа крижана каша). Також на поверхні водойми може формуватися сніжура – скупчення снігу, який падає в холодну морську воду з температурою нижче 0 і тому не тане. Власне із льодяного сала або сніжури й "печуться" крижані млинці.

Як зазначають дослідники, для їхнього "приготування" має бути нестабільна температура в районі 0 градусів, а також невеликий вітер та хвилі. За таких умов лід замерзає не суцільною корою, а окремим шматочками. Вони "обточуюються" одне об одного, отримуючи круглу форму та підняті краї. Потім, залежно від температури, "млинці" або тануть, або застигають в еластичну льодову кору, що має назву нілас.

  • Інший варіант – це коли на поверхні води одразу утворюється нілас.

Проте потім з’являються сильні дрібні хвилі, під дією яких кора ламається і перетворюється на млинцевий лід. Цей процес може відбуватися не лише з ніласом (товщина – до 10 см), а й з наступним за віком молодим сірим льодом (товщина – 10-15 см).

Цікаво, що млинцевий лід зустрічається не лише в Антарктиці чи Арктиці, а й у інших морях та прісних водоймах, зокрема в Україні (хоча набагато рідше). Так, на початку лютого минулого року це явище спостерігали на березі Азовського моря в Бердянську. Щоправда, там його назвали льодяними медузами. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ