Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Луцьку демонтували пам’ятник Кузьмі Скрябіну

Перший в Україні пам’ятник загиблому в ДТП музиканту Кузьмі Скрябіну простояв на території «Сіті-парку» в центрі Луцька п’ять місяців. Сьогодні його демонтували на вимогу матері співака Ольги Кузьменко.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на місці постаменту з’явилася табличка про те, що новий, а не оновлений, пам’ятник Кузьмі Скрябіну буде встановлений в день його народження, 17 серпня. Над проектом вже працюють інші майстри.

Від першого дня встановлення пам’ятник викликав обурення лучан, які заявили про низьку художню цінність скульптури, що не пройшла конкурсного відбору й обговорення художньої ради. 

Упродовж кількох місяців Ольга Кузьменко домагалася демонтажу скульптури, адже вважає, що пам’ятник зовсім не схожий на її сина. Ідею автора Ірини Дацюк доопрацювати скульптуру Ольга Кузьменко не прийняла. 

Сама авторка раніше пояснювала, що бронзова скульптура – це лише ескіз, який вона обіцяла замінити до кінця минулого року. Однак скульптуру не замінили.

Вартість бронзової скульптури оплатив меценат – депутат Луцької міськради Андрій Покровський. 

Наприкінці жовтня депутати ухвалили рішення про прийняття пам’ятника Кузьмі Скрябіну до міської комунальної власності. Раніше заступник міського голови Луцька Тарас Яковенко заявляв про наміри відмовити Ольгу Кузьменко від ідеї демонтажу пам’ятника, пояснюючи, що пам’ятник – це не фотокопія людини.

Однак лучани створили петицію в соцмережах проти пам’ятника. Сама скульпторка повідомила, що гіпсовий макет спотворила у бронзі львівська компанія. Виконавці зі звинуваченнями не погодилися і оприлюднили фото наданого їм макету.

Український музикант, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко, відомий під псевдонімом Кузьма Скрябін, загинув у ДТП на Дніпропетровщині 2 лютого 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ